Psihanaliza > Editorial

Despre copiii instituționalizați tratați
cu medicamente psihiatrice

O statistică recentă arată că peste un sfert din copiii instituționalizați, la noi, sunt tratați cu medicamente psihiatrice ca să se liniștească, să fie cuminți. Statistica a apărut în mass-media și a fost comentată pe un ton critic. Nu este recomandat să dai medicamente puternice copiilor. Întrebarea care s-a pus a fost de ce statul nu apelează la psihoterapie, acolo un de e cazul. Răspunsul, unul din ele, a fost: din lipsă de fonduri. Tratamentul cu medicamente e mai ieftin. Probabil că și efectul e considerat oprim dacă acești copiii devin pașnici, ascultători, pentru că sînt practic induși într-o stare vegetativă.

Nu trebuie să ne mire ideea aplicării medicației psihiatrice fără nicio rațiune. Oamenii adulți preferă medicamentele pentru că au cîteva prejudecăți din care aș cita două:

- Simptomele nervoase sînt identice cu cele somatice - altfel spus, o afecțiune psihică este determinată de aceleași cauze ca și una corporală.

- Psihoterapia, dacă se știe de ea, este un moft, pentru că nu poți trata ceva numai prin vorbire.

Interesant este că am cunoscut un medic psihiatru care era de altă părere. El îi indica unei paciente ca în paralel cu tratamentul cu medicamente să elaboreze cazul, adică să ia ședințe de psihoterapie. Ce vrea să zică a această "elaborare"? Că în ciuda eficacității medicamentelor psihiatrice dozate precis, simptomele nu dispar definitiv. De aceea este nevoie de abordarea lor directă . Pacientul trebuie să înțeleagă conflictele care sînt active în minte și să găsească soluții raționale, exact ca în psihanaliză. Medicul nu a indicat psihanaliza ca soluție dar modul cum își reprezenta "elaborarea" ne conduce la psihanaliză. Dacă într-un caz mai delicat psihanaliza trebuie să se retragă în favoarea psihiatriei, este la fel de adevărat că problemele noastre mintale trebuie abordate și în cadrul psihanalitic.

Noi am dat exemple diverse despre acest din urmă proces, parțial și în cursurile noastre. Dacă citim anumite cărți semnate de Sigmund Freud ne lămurim și mai bine.

O ultimă prejudecată ne împiedică să mergem la psihanalist. Aceasta ține de grabă, nerăbdare, de ideea că o cură analitică cere foarte mult timp etc. Graba este într-adevăr o problemă modernă la care Freud nu s-ar fi putut gîndi. Ea își pune amprenta asupra modului în care noi abordăm problemele psihice - din grabă, probabil (deși nu numai datorită ei), credem în mod fals că psihicul nu este ceva complicat, că poate fi "lucrat" mult mai simplu cu ajutorul medicamentelor.

În concluzie, problemele copiilor pot fi rezolvate simplu (chiar așa!) dacă ai răbdare și cunoștințele necesare - dacă știi cum să le intersectezi, nu atît într-un cadru medical cît mai ales într-unul familiar, amical, suportiv. Întrebarea este dacă sîntem dispuși să facem acest efort.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

 

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa