Psihanaliza > Editorial

Simbolul labirintului

Unul din simbolurile pe care le găsim ades în visele noastre dar și în activități care nu sînt legate strict de fenomenele de tip oniric este labirintul. Labirintul are o poveste veche pentru că este prezent în mitologia greacă clasică. Povestea labirintului aduce în scenă trei personaje cheie: Minotaurul, Ariadna și Tezeu.

Labirintul are multe înțelesuri în general legate de inițiere, de Cale spirituală foarte complicată, greu de urmat, care duce la un Centru - fie el comoara greu de atins sau locul sacru în care neofitul este consacrat.

Tezeu este fără îndoială un personaj impresionant - din seria eroilor mitici care ucid creaturi fabuloase dotate cu puteri uimitoare (supranaturale). El îl ucide pe Minotaur și cu ajutorul Ariadnei găsește ieșirea din labirint, citește iese la lumină.

Dar simbolul labirintului apare în visele omului modern în situații ca de exemplu: ne aflăm într-un oraș necunoscut și ne simțim rătăciți. Sau într-o instituție oarecare ne pierdem prin coridoarele care parcă nu se mai sfîrșesc. Visele în care apare amnezia; în care nu știm unde ne aflăm sau chiar am pierdut orice contact cu familiarul nostru etc. Toate acestea ne sugerează alte surse decît mitologia greacă.

Nu e greu de văzut în amestecul zăpăcit (or) al labirintului proiecția sistemului digestiv cu intestinele care imaginează labirintul (și șarpele) . Iar ieșirea din labirint nu poate fi altceva decît nașterea naturală. Copilul e total dependent în actul nașterii de mama care naște (Ariadna?) Totodată amintirile regresiei la stadiul amniotic, pentru că despre așa ceva e vorba în simbolul labirintului, aduc la suprafață și stări specifice care se confundă cu uitarea, somnolența, neputința de comunicare etc. Stări caracteristice perioadei latente a fătului.

Trebuie să credem că aceste impresii arhaice stau la baza  miturilor vechi și că poveștile cu eroi și zîne (zeițe), monștri și încerri eroice au avut la baza ca inspirație impresiile amniotice și cele provenite din momentul nașterii. Universalitatea experienței nașterii explică larga răspîndire (independentă de timp și spațiu) a miturilor labirintului. Deci nimic nou sub soare!

Importanța impresiilor de la nașterea și complicațiile ulterioare, relația cu mama sînt aspecte neglijate atît de cercetător ii religiilor și miturilor cît și de psihologi. Lucru care explică mulțimea scrierilor și referințelor care se înglodează în meandrele povestirilor arhaice și variațiilor lor fără a ieși la liman.

--
Material de J. Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa