Psihanaliza > Istoric

Conferinţele ţinute de Sigmund Freud şi Carl Jung la Universitatea Clark din Statele Unite

Prelegerile lui Sigmund Freud şi Carl Jung de la Universitatea Clark au fost doar o parte a unei serii de conferinţe ştiinţifice organizate în iulie ş i septembrie 1909 pentru a aniversa douăzeci de ani de la înfiinţarea celei de-a doua şcoli universitare din Statele Unite. Într-adevăr, reputaţia deosebită a universităţii a constituit unul din motivele pentru care Freud şi Jung au decis să vorbească aici; ei erau relativ necunoscuţi în timp ce universitatea era foarte respectată. Prelegerile lui Freud la Clark l-au propulsat către recunoaşterea de azi pentru că prelegerile sale l-au adus în atenţia unui public mult mai larg.      

G. Stanley Hall, preşedintele Universităţii Clark, a adus conferinţele şi i-a confirmat pe Freud şi Jung ca vorbitori. Pentru comemorarea din 1909, Hall a organizat conferinţe despre principalele domenii de studiu ale universităţii: matematică, fizică, chimie, biologie, psihologie, pedagogie, sănătatea copilului şi relaţii internaţionale. El a reuşit să-i facă pe oameni care erau renumiţi în fiecare dintre aceste domenii să ţină conferinţe, pentru că urmau să facă parte din comemorarea uneia dintre cele mai importante instituţii de studii universitare ale Americii. Hall era bine cunoscut ca un pionier printre psihologii americani şi corespondase deja cu Freud. Drept rezultat, el a reuşit să-l aducă pe Freud să ţină singurele prelegeri pe care le-a avut vreodată în emisfera vestică.     

Cele cinci prelegeri ale lui Freud au fost intitulate "Originea şi dezvoltarea psihanalizei" şi el a ţinut-o pe prima a în dimineaţa zilei de marţi, 7 septembrie. Jung a vorbit despre "Metoda asociaţiei" în cele trei prelegeri ale sale, prima fiind ţinută în ziua de joi, 9 septembrie. William Stern, H. S. Jennings, Franz Boas, Adolf Meyer şi E. B. Titchener au ţinut celelalte prelegeri la conferinţa de psihologie.      

Deşi nu există nicio înformaţie despre cine a participat la prelegeri, există o fotografie* cu mulţi dintre participanţii la cea din 10 septembrie. Este puţin probabil ca cei mai mulţi dintre ei să fi fost prezenţi la fiecare conferinţă. De fapt, Freud şi Jung nu au participat nici măcar la toate prelegerile; ei au găsit una atît de plictisitoare încât au plecat la o plimbare lungă prin mediul rural din apropiere.

Pentru că au vorbit la conferinţ ă, atît Freud, cât şi Jung au primit diplome de onoare de la Clark. Pentru Freud, care a fost vizibil afectat de onoarea acordată, această diplomă a fost singurul grad pe care l-a fi primit vreodată.      

În autobiografia sa, Freud a scris despre ce au însemnat pentru el prelegerile de la Universitatea Clark: "În Europa, m-am simţit ca şi cum aş fi fost dispreţuit, dar acolo m-am simţit primit de cei mai de seamă oameni ca un egal al lor. Urcînd pe platforma de la Worcester pentru a ţine cele cinci prelegeri despre psihanaliză, părea că s-a împlinit un vis minunat: psihanaliza nu mai era un produs al iluziei ci devenise o parte importantă a realităţ ii ".

Fostul istoric al Universităţii Clark, William A. Koelsch, a scris o broşură intitulată "Incredible Day-Dream: Freud and Jung at Clark, 1909". Are în jur de 50 de pagini şi prezintă călătoria spre şi prelegerile ţinute de Freud şi Jung la Universitatea Clark.

--
Text reprodus după originalul publicat online în secţiunea arhivele Universităţii Clark:
http://www2.clarku.edu/research/archives/archives/FreudandJung.cfm.

*O fotografie cu Hall alături de Freud şi Jung poate fi văzută aici

Istoric
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa