Bun venit! Intra Inregistreaza-te

cautare avansata

Re: noutati de la revista Chiron

04 ianuarie, 2009 08:50
Nu vad cum ai inteles tu toate astea din fragmentul citat care era practic ilizibil! Ma rog, cred ca ai ceva imaginatie...

Citeva note la ce scrii tu:
- "eul intelept" este o expresie care nu se gaseste in Jung. Si in fond care este sensul ei? Poate ar trebui mai bine explicata.
- Natura ranita umana - o alta expresie care da de furca. Cum adica "natura ranita umana"?
- Rana de la picior si sageata simbolizeaza o tinta interioara? Nu e cam hazardat? Pe ce bazezi aceasta interpretare? Pe simbolismul piciorului? Atunci e mai degraba castrare in sens freudian, unde piciorul este un simbol sexual (deci angoasa de castrare).
- Soarele reflexie a sufletului? Nu e mai degraba un simbol al Sinelui, al Totalitatii? -- Nu am inteles proprozitia: "deci f bine este numit fiul Soarelui, Asclepius= Eul intelept".
- Spui ca Chiron este simbol celui care si-a invins natura sa inferioara. Dar cum ramine cu "natura ranita", cu procesul de trasnformare prin integrarea inconstientului? "Natura inferioara" - cum ii zici - nu trebuie integrata? trebuie invinsa? E total contrar teoriei lui Jung care insista pe integrarea naturii si nu pe reprimarea (refularea) ei.
- Nu este Nigrendo ci NIGREDO, nu este Albendo ci ALBEDO. Prima este trecerea la negru, prima faza a procesului alchimic in viziunea lui Jung, care se traduce psihologic prin sentimente de depresie si melancolie. Este vorba de o moarte initiatica in care eul este absorbit de Materia Prima (care este substanta Pietrei). O imagine a acestui proces arata cum Lupul (simbol al Materiei Prima) inghite Imparatul (simbol al eului individual).
- Nu exista o natura Nigrendo [sic] care trebuie extrasa si nici operatie de a scoate lumina sau aurul alchimic, cum zici. Nigredo este o faza a procesului alchimic asa cum am aratat succint.
- Mitologia nu este in intregime o vindecare, cum spui. Exista mituri folosite intr-adevar in vindecari magice, dar nu toate. Altele exprima aspiratiile sufletului uman si nu neaparat impliniri.
- Urmatoarea propozitie imi este absolut neclara: "Acolo unde nu este inca lumina(deci nu s-a produs acea extractie) inca sta in intuneric materia sau procesele psihologice, este inca copil nenascut sau imatur." Daca este lumina cum sta inca materia in intuneric, si mai precis ce numesti tu "materie" in acest caz? Si de ce un copil nenascut sau imatur? Lumina este dintotdeauna un simbol al cunoasterii, al intelepciunii desi, in alchimie, finalul opusului este Coada Paunului (Cauda Pavonis).
In fine, nu cred ca ai inteles foarte bine conceptele alchimice in interpretarea lui Jung. Si cu atit mai putin ca ele decurg limpede din pasajul respectiv din revista Chiron.


Mariana LinDA wrote:
> F intersant este simbolul lui CHIRON
> sau NATURA ranita umana care este videcata de Eul intelept (Apollo, prin fiul sau Asclepios)
>
> dar si CHIRON = jumatate om si jumatate centaur arata cum suntem de fapt noi, care avand in inconstient acea animalitate venim spre vindecare.
>
> Rana de la piciorul centaurului Chiron era de la sageata otravita a lui Hercule, si s-ar putea sa evoce sageata care vizeaza o tinta interioara, adica lumea ascunsa a inconstientului.
>
> In ASTROLOGIE, un alt domeniu iubit de Carl Jung,
> CHIRON este PRIN DEFINITIE, marele vĂ¢nator, marele medic si preot, si simbolizeaza marea vindecare, mai ales sufleteasca. Este GHIDUL INITIATIC.
>
> Conform Mitologiei grecesti,
> Arsinoe a fost insarcinata cu Asclepius de catre Apollo, dar s-a indragostit de Ischys. O cioara l-a prevenit pe Apollo iar acesta a trimis-o pe Artemis, sora sa, Zeita fecioara (FECIOARA cu arme) sa o arda pe rug pe Arsinoe. Trupul a fost ars pe rugul funerar si de atunci penele albe ale Ciorii (pasare funerara si alchimica = Corbul negru) au ramas negre pentru totdeauna.
> Apollo a scos copilul facand prima cezariana si l-a dat centaurului CHIRON sa-l ridice. Chiron l-a invata pe Asclepios arta chirurgiei si asa cum scrie Pindar in ODELE sale, l-a instruit a foloseasca prafurile medicale, plantele, incantatiile (mantre) si potiunile pentru dragoste si intreaga arta a vindecarii
> asa ca Asclepius a devenit cel mai remarcabil doctor al timpului sau.
> --------------
> Ce inteleg eu citind acest extras al revistei este ca INCONSTIENTUL este Materia alchimistului sau acel Nigrendo = Corbul negru, in limbaj alchimic.
> Jung de fapt prin alchimist numea omul sau omul in plin proces transformational.
>
> In astrologia traditionala Soarele (Apollo) este o reflexie a Sufletului, deci f bine este numit fiul Soarelui, Asclepius= Eul intelept
> Chiron este simbolul Initiatului si al celui care (centaurul jumatae om) si-a invins natura sa inferioara.
>
> Prin Instruire, sau iluminare sau maturizare (alchimica sau psihica) aceasta natura NIGRENDO poate fi extrasa ( operatia de a scoate LUMINA sau AURUL ALCHIMIC sau COPILUL DE AUR al alchimiei) si devine ALBENDO ( de fapt si inainte acea materie era fiica sa adica copilul lui APOLLO, adica umana-divina, dar trebuia supusa VINDECARII sau albirii alchimic vorbind)
> Este un proces de transformare Inconstient--> Constient prin procese psihice (si alchimice dupa cum spune Jung).
> Miturile sustin prin continutul lor TOATE aceste procese psihice umane si de fapt toata mitologia, asa cum sustine si Jung este o invatatura transmisa si in acelasi timp o Vindecare, atata timp cat ea devine Constiinta sau INTELEGERE.
>
> Acolo unde nu este inca lumina( deci nu s-a produs acea extractie) inca sta in intuneric materia sau procesele psihologice, este inca copil nenascut sau imatur.
> Sper ca n-am gresit prea mult in limbajul folosit, dar aceasta este ideea care am receptionat-o citind materialul despre revista Chiron si sintetinzand si referirile doctorului Jung.

--
There's no greater monster that reason!
Subiect Autor Vizualizari Postat

noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 4744 30 decembrie, 2008 08:52

Re: noutati de la revista Chiron

Mariana LinDA 3036 04 ianuarie, 2009 03:32

Re: noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 3104 04 ianuarie, 2009 08:50

Re: noutati de la revista Chiron

Mariana LinDA 2690 07 ianuarie, 2009 06:47

Re: noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 2823 08 ianuarie, 2009 10:29

Re: noutati de la revista Chiron

Ana Drobot 3072 11 ianuarie, 2009 10:12Regretam dar numai utilizatorii inregistrati pot posta in acest forum.

Click aici ca sa intri