Sigmund Freud > Noutăți

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Ianuarie 2013

Prelegeri

La Birkbeck Institute for Social Research din Londra are loc, în lunile ianuarie și februarie, o serie de prelegeri despre dezvoltarea conceptelor psihanalitice la Sigmund Freud. Prima prelegere, care are loc pe 10 ianuarie, urmărește considerații teoretice generale, ofer ă o definiție a psihanalizei, problematizează distincția dintre normal si anormal. A doua prelegere (17 ianuarie) are ca subiecte modelul topografic al min ții umane, precum și visele și simptomele. Prelegerea a treia (7 februarie) va discuta narcisismul, modelul structural, precum și scrierea lui Freud Dincolo de principiul plăcerii. A patra prelegere (21 februarie) va prezenta complexul Oedip.

Detalii la: http://www.bbk.ac.uk/bisr/events/the-development-of-psychoanalytic-concepts- lecture-series

Expoziții

Pe 16 ianuarie se deschide, în Londra, la Galeriile de arta Ronchini, expoziția The Uncanny, unde sunt expuse lucrări de Adeline de Monseignat și Berndnaut Smilde. Expoziț ia va dura pînă pe 16 februarie.

Straniul se bazează pe relația fiecărui artist cu materialele lui și pe modul în care acestea creează un sentiment de neliniș te pentru privitor prin utilizarea familiarului în afara contextului obișnuit.

Tema expoziției este parțial inspirată de celebrul eseul al lui Sigmund Freud din 1919 cu același titlu. Bazat pe ideea că straniul nu ar putea exista fără familiar, studiul lui Freud a remarcat caracterul distinctiv al straniului ca fiind reprezentat de un sentiment de ceva pur și simplu nu ciudat sau misterios, dar, mai ales, de ceva ciudat de familiar. Conceptul lui Freud de straniu și teoriile sale despre interpretarea viselor au avut o influen ță semnificativă asupra mi șcării suprarealiste și asupra reprezentărilor în cadrul acesteia a stărilor de nefiresc și de straniu.

Alte evenimente

La Radio BBC există un serial despre niște călători în timp, intitulat Andrew McGibbon - The Routemasters . În episodul 2, Don't be a Freud, călătorii în timp ajung în Viena secolului al 19-lea, unde Sigmund Freud își dezvăluie teoriile asupra telepatiei. Episodul durează 30 de minute. Sîntem anunțați că în curînd episodul va fi disponibil pe site-ul bbc.co.uk.

***

Între 28 și 29 ianuarie este anunțat un seminar intitulat Dreamscapes despre reprezentarea viselor în media și literatură. Evenimentul va avea loc la Departamentul de limba engleză de la North Bengal University. Pe afișul de prezentare al seminarului se fac direct trimiteri la teoriile lui Sigmund Freud, care vor fi explorate cu ocazia acestui seminar:

http://nbuseminar.files.wordpress.com/2012/11/dreamscapes-1.pdf

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăți


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenții

Dicționar

Bibliografie

Recenzii

Referințe

Mărturii

Imagini

Psihanaliza

Caută =>>

Contact

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa