Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Ianuarie 2013

Prelegeri

La Birkbeck Institute for Social Research din Londra are loc, în lunile ianuarie şi februarie, o serie de prelegeri despre dezvoltarea conceptelor psihanalitice la Sigmund Freud. Prima prelegere, care are loc pe 10 ianuarie, urmăreşte consideraţii teoretice generale, ofer ă o definiţie a psihanalizei, problematizează distincţia dintre normal si anormal. A doua prelegere (17 ianuarie) are ca subiecte modelul topografic al min ţii umane, precum şi visele şi simptomele. Prelegerea a treia (7 februarie) va discuta narcisismul, modelul structural, precum şi scrierea lui Freud Dincolo de principiul plăcerii. A patra prelegere (21 februarie) va prezenta complexul Oedip.

Detalii la: http://www.bbk.ac.uk/bisr/events/the-development-of-psychoanalytic-concepts- lecture-series

Expoziţ ii

Pe 16 ianuarie se deschide, în Londra, la Galeriile de arta Ronchini, expozi ţia The Uncanny, unde sunt expuse lucrări de Adeline de Monseignat şi Berndnaut Smilde. Expoziţia va dura pînă pe 16 februarie.

Straniul se bazează pe relaţia fiecărui artist cu materialele lui şi pe modul în care acestea creează un sentiment de nelini şte pentru privitor prin utilizarea familiarului în afara contextului obişnuit .

Tema expoziţiei este parţial inspirată de celebrul eseul al lui Sigmund Freud din 1919 cu acelaşi titlu. Bazat pe ideea c ă straniul nu ar putea exista fără familiar, studiul lui Freud a remarcat caracterul distinctiv al straniului ca fiind reprezentat de un sentiment de ceva pur şi simplu nu ciudat sau misterios, dar, mai ales, de ceva ciudat de familiar. Conceptul lui Freud de straniu şi teoriile sale despre interpretarea viselor au avut o influenţă semnificativ ă asupra mişcării suprarealiste şi asupra reprezent ărilor în cadrul acesteia a stărilor de nefiresc şi de straniu.

Alte evenimente

La Radio BBC există un serial despre nişte călători în timp, intitulat Andrew McGibbon - The Routemasters. În episodul 2, Don't be a Freud, călătorii în timp ajung în Viena secolului al 19-lea, unde Sigmund Freud îşi dezvăluie teoriile asupra telepatiei. Episodul durează 30 de minute. Sîntem anunţaţi că în curînd episodul va fi disponibil pe site-ul bbc.co.uk.

***

Între 28 şi 29 ianuarie este anunţat un seminar intitulat Dreamscapes despre reprezentarea viselor în media şi literatură. Evenimentul va avea loc la Departamentul de limba engleză de la North Bengal University. Pe afişul de prezentare al seminarului se fac direct trimiteri la teoriile lui Sigmund Freud, care vor fi explorate cu ocazia acestui seminar:

http://nbuseminar.files.wordpress.com/2012/11/dreamscapes-1.pdf

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa