Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Ianuarie 2015

Grupuri de lectură

Pe 3 ianuarie are loc un maraton de lectură din Civilization and its Discontents de Sigmund Freud, la Judson Memorial Church, 55 Washington Square South, NYC. Anunţul are ca moto un citat din opera lui Freud: "Înclinaţia către agresivitate constituie cel mai mare obstacol pentru civilizaţie". Ni se atrage atenţia asupra a ceea ce se întîmplă astăzi în lume, în secolul XXI: masacrele din Santa Barbara şi Newtown, din Ucraina, Irak, Gaza, Afganistan etc., asupra a tot felul de acte de violenţă. Freud scria în 1929: "Omul nu este o creatură blîndă care doreşte să fie iubita, ci mai degrabă una a cărui instinct este agresivitatea". Anunţul pentru acest eveniment ne spune că nimic nu s-a schimbat în lumea de astăzi.

***

Libre Association Freudienne organizează, pe 20 ianuarie, discuţii despre scrierea lui Freud Eul şi sinele, la Paris, iar pe 28 ianuarie, la Colombes, discuţii în urma lecturii Interpretării viselor.

***

Joël Clerget organizează, pe 8 ianuarie, una din întîlnirile pentru discuţia scrierii Problema economică a masochismului, precum şi a altora, la Lyon.

***

În cadrul Cercle Freudian din Paris, pe 5 ianuarie se organizează o întîlnire pentru discutarea scrierii Pourquoi la guerre (De ce războiul) de Sigmund Freud.

Prelegeri

Pe 9 ianuarie, la Bruxelles, are loc o discuţie pe tema cărţii scrise de Elisabeth Roudinesco, Sigmund Freud, en son temps et dans le notre.

Expoziţii

Pe 4 ianuarie, la Paris, are loc expoziţia L'ombilic du rêve. Aceasta ne invită să explorăm limitele conştiinţei noastre prin desenele şi gravurile a patru artişti: Félicien Rops (1833-1898), Max Klinger (1857-1920), Alfred Kubin (1877-1959) şi Armand Simon (1906-1981). Cele cinci teme sunt: visul, femininul, erotismul, moartea şi straniul. Anunţul evenimentului ne prezintă următorul citat din Interpretarea viselor: «Fiecare vis comportă cel puţin o parte care nu poate fi investigată pînă la capăt, ca şi un ombilic, un ombilic care o pune în legătură cu necunoscutul".

Spectacole

Primăria Parisului a ajutat la organizarea spectacolului L'épidémie nomade, care are loc pe 23 ianuarie. Este vorba de un spaţiu de experiment sonor propus de France Culture şi les Ateliers de la creation. Scenariul pentru spectacol se bazează pe o poveste, aceea a unei fetiţe de 7 ani care se află într-un tren cu Didier şi Annie Anzieu. Didier îi povesteşte un vis şi ea adoarme. În vis, ea începe o anchetă pentru a afla ce înseamnă un cuvînt ciudat rostit de Didier: Moi-Peau . Fetiţa îl întîlneşte în vis pe Sigmund Freud, a cărui carte - Interpretarea viselor - îi oferă primele chei pentru interpretare. De asemenea, ea mai întîneşte în vis artişti şi cercetători pe care îi întreabă, şi pe ei, ce reprezintă cuvîntul respectiv. De aici începe explorarea visului, strat după strat, şi vedem cum fiecare strat cere o nouă interpretare. L'Epiderme Nomade este un spectacol creat cu participarea publicului.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa