Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Februarie 2014

 

  • Cărţi

Cartea lui Paul Schimmel, Sigmund Freud's Discovery of Psychoanalysis, a fost lansată pe data de 2 februarie de către Gleebooks în Sydney, Australia. Cartea explorează legăturile dintre dezvoltarea sistemului de gîndire al lui Freud şi călătoria sa personală spirituală. Ea urmăreşte carieră sa ca student la medicină, cercetător şi neurolog, şi mai apoi ca terapeut, pentru a se concentra în final pe perioada sa critică din 1895-1900. În timpul acestor ani, Freud s-a supus unui process numit "autoanaliză", dezvoltînd astfel baza teoriei sale psihanalitice. În 1900, Freud scria că nu este "un gînditor", ci un "cuceritor". A fost ambele. Sigmund Freud's Discovery of Psychoanalysis este interesantă pentru psihanalişti, universitari şi studenţi ai minţii umane.

***

În luna februarie apare, la editura Payot & Rivages, în cadrul colecţiei Petite Bibliothèque Payot, cartea Inhibition, symptôme, angoisse de Sigmund Freud, tradusă din germană de Olivier Mannoni şi cu o prefaţă scrisă de Dominique Renauld. Din descriere aflăm că este vorba de două eseuri celebre scrise de Freud, unul în 1895, celălalt în 1926, în care se lansează într-o adevărată anchetă asupra rolului corpului în viaţa noastră psihică. Vertijuri, tremurături, frisoane, greţuri, palpitaţii, dureri de burtă - iată manifestările corpului nostru atunci cî nd suntem cuprinşi de angoasă.

  • Grupuri de lectură

În Ottawa, pînă pe 2 februarie, au avut loc discu ţii despre, printre alţi autori, şi Freud. Se recomandă pentru lectură scrierea sa Eul si sinele (1923).

  • Prelegeri

La Emory University din Atlanta, Georgia, în cadrul cursurilor, au loc prelegeri în care se dau ca lecturi scrieri de Sigmund Freud. Pe 14 februarie, printre temele de lecturat se află lucrarea Straniul. Pe 17 februarie vor avea loc discuţii despre Freud.

***

La Trinity College Dublin, School of Psychology, în cadrul Masterului în studii psihanalitice, au loc prelegeri în care se discută despre teorii psihanalitice. Pe 29 februarie, Alan Rowan va ţine prelegerea intitulată Obsessional Thinking. Pentru această prelegere, ca lectură obligatorie pentru studenţi este mentionată scrierea lui Freud Un caz de nevroză obsesională.

  • Alte evenimente

Ȋn luna februarie, în cadrul Libre Association Freudienne din Franţ a, se vor discuta scrieri ale lui Freud astfel: pe 10, 17 şi 24 februarie, la Villemomble, este anunţată o discuţie despre scrierile tehnice; pe 18 februarie, la Paris, se va discuta despre Dincolo de principiul plăcerii; pe 26 februarie, la Colombes, se va discuta despre Interpretarea viselor.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa