Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Februarie 2016

 

Grupuri de lectură

Transferul la Freud este subiectul unui atelier de lectură organizat între 3-29 februarie de Psychanalyse en Méditerrannée-Alpes-Provence. El continuă celelalte două secvenţe de dinainte care discutau o definire şi înţelegere a conceptului fundamental în psihanaliză - transferul. Transferul e văzut ca un motor al curei. Ca lectură sugerată, avem capitolul al şaselea, Travaliul visului, din Interpretarea viselor de Sigmund Freud. Patrick Roux va pune în discuţie dimensiunea clinică a acestei problematici, prin discutarea transferului în cazului Omului cu şobolani.

***

Tema anului este Interpretarea viselor de Sigmund Freud, pentru discuţiile propuse de Section Clinique de Rhennes.

***

APARTE Paris (Association de Psychanalyse et d'Anthropologie Recherche Transmission Echange) organizează discuţii pe tema explorării "dificultăţilor" în şedinţ a psihanalitică, pe 4 februarie.

***

Grupul de lucru Pont de Capiton se va întîlni pe 27 februarie pentru o nouă discuţie legată de cazul unei nevroze obsesionale, cel al Omului cu ş obolani. Discuţiile au loc în perioada 2015-2016.

***

Institutul de psihanaliză Nürnberg-Regensburg organizează un seminar de lectură pe 17 februarie pe tema psihologia inconştientului. Se doreşte o discuţ ie pe baza eseului Inconştientul scris de Freud în 1915.

Conferinţe

La Muzeul Sigmund Freud din Viena are loc o discuţie despre cazul Dora, pe 12 februarie.

Prelegeri

Ce vrea prinţesa? Marie Bonaparte între biologie şi psihanaliză este titlul prelegerii de pe 25 februarie organizată la Muzeul Freud din Viena.

Cărţi

În februarie 2001 apărea cartea Le plaisir de lire Freud , de Juan David Nasio. Cartea reprezintă cheia pentru a putea avea acces cu plăcere la esenţialul operelor lui Freud. Studiul e destinat atît celui care studiază pentru prima dată operele freudiene, cî t şi practicantului care nu încetează să se informeze şi să-şi pună întrebări. Volumul e împărţit în trei părţi: o sinteză clară şi riguroasă a ideilor freudiene, o selecţie a citatelor celor mai imp ortante din scrierile lui Freud şi o biografie a lui Freud rezumată pe tabele. Cartea a apărut la Editura Payot şi încă se mai poate comanda de pe site-ul livre.fnac.com.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa