Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Actualităţi

  • Evenimente

31 martie 2009 . La această dată, un articol din Telegram.com ne pune la curent cu manifestările ce se vor organiza la împlinirea a 100 de ani de la prelegerile pe care le-a ţinut Freud la Clark University, Worcester, Massachusetts, în anul 1909. Manifestările vor începe în toamnă şi vor dura şi anul viitor, celebrând astfel singura vizită a lui Freud în Lumea Nouă, unde a plecat însoţit de Sandor Ferenczi şi de Carl Gustav Jung. O conferinţă academică ce va avea loc în octombrie va reprezenta punctul central al comemorării de la Universitatea Clark Great Minds Come to Clark - Freud Revisited . Pentru anul academic 2009-2010 sunt planificate evenimente artistice, colaborări culturale cu oraşul Worcester şi activităţi organizate de studenţi, în cadru festiv în campus.

15 aprilie 2009 . Sir Clement Freud, nepotul lui Sigmund Freud, moare la vârsta de 84 de ani. Cariera lui Sir Clement Freud a început ca ofiţer de legătură al armatei britanice la procesele de la Nuremberg. A fost membru liberal al Parlamentului. Este cunoscut mai ales pentru programul său de radio Just a Minute. Vorbea puţin în public despre celebrul său bunic, obişnuind să spună că, pentru el, Freud nu era celebru, şi că acesta era un bunic bun în ceea ce privea zilele lui de naştere, pe care nu le uita.

20 mai – 14 iunie 2009. Cu ocazia celei de-a 30-a aniversări, The Wilma Theater din Philadelphia a avut în program şi în premieră pe Coasta de Est piesa Hysteria, în care motivul central îl reprezintă întâlnirea la Londra, în 1938, dintre Sigmund Freud şi Salvador Dali. Piesa a câştigat prestigioasa distincţie londoneză Olivier Award for Best New Comedy şi are cronici foarte bune în New York Times

Biletul la piesă a inclus şi participarea la un simpozion, The Metamorphoses of Sigmund: Freud and His Afterlives, care a avut loc pe 1 iunie, dedicat printre altele întâlnirii celor două personalităţi.

14 iunie 2009. Are loc expoziţia Eros & Thanatos - Drives, Images, Interpretations de la Viena, la Muzeul Sigmund Freud şi la Biblioteca Istorică a Muzeului Liechtenstein. Subiectul este teoria celor două pulsiuni, Eros şi Thanatos; aceasta este ilustrată prin opere de artă (picturi, desene, sculpturi, emailuri) aparţinând unor artişti precum Dürer, Rubens, Bellucci, Klimt şi Schiele, din epoca antichităţii, Renaşterii şi din perioada fin de siècle.

  • Cărţi

27 aprilie 2009. Cea de-a doua ediţie a cărţii Sigmund Freud de Pamela Thurschwell, publicată de Routledge, examinează dezvoltări ale operei lui Freud şi reacţii la munca acestuia. Printre aspectele urmărite se află: analizarea contextelor şi dezvoltărilor muncii lui Freud pe parcursul carierei sale; explorarea paradoxurilor şi contrazicerilor din scrierile sale; concentrarea pe psihanaliză ca strategie de interpretare, cu accent deosebit pe impactul ei asupra teoriilor literare şi culturale; examinarea dezacordurilor recente asupra teoriilor freudiene şi argumentarea pentru valabilitatea continuă a psihanalizei.

4 iunie 2009. Cartea lui Helen Fry, Freud's War , publicată de The History Press, dezvăluie fuga lui Freud în Anglia, împreună cu familia, din cauza persecutării de către nazişti din perioada celui de-al doilea război mondial. Cartea se bazează pe memoriile nepublicate ale lui Martin, fiul cel mai mare al lui Freud, dar şi ale nepotului Walter, precum şi pe interviuri cu rudele aflate încă în viaţă.

24 iunie 2009. Scriitoarea Esther Freud (fiica pictorului Lucian Freud şi stră-strănepoata lui Sigmund Freud) a vorbit la Librăria Hornsey, din Haringey Park, despre cel mai recent roman al ei, Love Falls. Acesta este cel de-al şaselea roman al autoarei. Esther Freud este cunoscută mai ales pentru romanul său semi-autobiografic, Hideous Kinky , care a fost şi ecranizat, Kate Winslet având rolul principal.

--
Pagină realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa