Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Martie 2012

 

Cărţi

Următoarele cărţi ale lui Sigmund Freud (in limba franceză) vor fi publicate în luna martie şi pot fi cumpărate înainte cu reducere de pe site-ul Amazon.ca:

-Abrege de psychanalyse (data apariţiei 19 martie 2012);

-Actuelles sur la guerre et la mort (data apariţiei 19 martie 2012);

-Un souvenir d'enfance de Lonard de Vinci (data apariţiei 26 martie 2012);

- Analyse finie et l'analyse infinie (L'): Constructions dans l'analyse (data apariţiei 19 martie 2012);

-Question de l'analyse profane (La) (data apariţiei 19 martie 2012).

***

De pe site-ul Amazon.com pot fi comandate, înainte de publicare, următoarele scrieri despre Sigmund Freud (în limba engleză):

- Explorer of the Mind: The Biography of Sigmund Freud de Ruth Sheppard (data apariţiei 6 martie 2012). Cartea conţine imagini şi copii după documente, precum şi alte detalii din viaţa lui Freud, inclusiv despre elaborarea celebrelor sale teorii. De asemenea, ne dezvăluie „confruntarea" lui Freud cu propriile sale nevroze şi cum a dus aceasta la autoanaliza, în cursul căreia şi-a rafinat tehnicile, unele nedovedite pînă atunci.

- Escape of Sigmund Freud de David Cohen (data apariţiei 29 martie 2012). Cartea povesteşte despre raidul naziştilor asupra casei lui Freud din data de 17 martie 1938, moment în care toate carţile şi actele au fost confiscate şi predate lui Sauerwald, care a fost instruit să investigheze şi să îl scoată pe Freud vinovat de ceva. Actele conţineau evidenţa unor conturi secrete în bănci şi datorii la unele companii - ambele fiind considerate „infracţiuni" care vor interzice familiei Freud să plece din Austria. Cu toate acestea, Sauerwald a decis să ascundă aceste informaţii superiorilor săi. David Cohen se foloseşte de o cercetare asiduă şi de materiale care nu au mai fost prezentate pînă acum publicului pentru a prezenta aceşti ultimi doi ani din viaţa lui Freud şi soarta lui Sauerwald; arestarea fiicei lui Freud, Anna, de către Gestapo; dramatismul din spatele momentului semnării de către Freud a vizei de ieşire din Austria şi plecarea sa către Londra, prin Paris; ne este prezentat şi momentul întîlnirii lui Sauerwald cu Freud în Londra şi al scăpării lui din calea proceselor naziştilor în 1947 prin intervenţia în ultima clipă a Annei. Cartea ne prezintă povestea reală a conflictului lui Freud cu naziştii şi a omului care l-a salvat.

***

Sława Harasymowicz lucrează la un roman grafic, numit Wolf Man, bazat pe cazul lui Sergei Pankejeff, unul din pacienţii celebri ai lui Sigmund Freud. Romanul va fi publicat în luna martie de Self Made Hero în colaborare cu Freud Estate. O expoziţie a unor lucrări înrudite cu acest subiect va avea loc mai tîrziu în 2012.
Detalii la:
http://www.sharasymowicz.com/about/index.html

Spectacole

În Viena, la Teatrul Pygmalion, are loc un spectacol despre cazul Dora ( Freud's Dora). Spectacolul acesta va fi jucat pe datele de 16, 17, 23, 24, 30, 31 martie 2012.

Alte evenimente

O placă albastră amplasată deasupra uşii casei din Woodlands, Gowerton, arată ca în această casă s-a născut psihanalistul Ernest Jones. Născut în 1879, el a devenit doctor în 1900 după ce şi-a încheiat studiile la Llandovery College şi University College din Cardiff. După ce a citit despre metoda psihanalitică descrisă de Sigmund Freud într-un jurnal psihiatric german, a început să folosească acele tehnici în munca sa cu bolile mintale, cu toate că instituţiile medicale erau sceptice faţă de acest accent pus pe sine şi pe libido, şi astfel Ernest Jones a fost nevoit să-şi dea demisia din postul său de la un spital londonez. În anul 1908, Jones a organizat prima conferinţă psihiatrică mondială la Salzburg, unde l-a întîlnit prima oară pe Sigmund Freud. Mai tîrziu, a scris biografia lui Freud (trei volume). În timp ce preda în departamentul de psihiatrie al Universităţii din Toronto, Jones a publicat articole cu interpretarea psihanalitică a piesei Hamlet şi a viselor. Tot Jones a brevetat termenul de raţionalizare (rationalization).

A fost de două ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Psihanaliză, de fiecare dată pe durata a cîţiva ani, şi s-a aflat în Asociaţia Medicală Britanică jucînd un rol important în recunoaşterea oficială a psihanalizei în 1929.

Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Jones a mers la Viena pentru a-i aduce pe Freud şi pe alţi evrei, în siguranţă, la Londra.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa