Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Martie 2014

 

  • Lecturări de texte

Între 3 şi 4 martie are loc, într-o activitate dezvoltată de Libera Università Metropolitana, Studio Roma, lecturarea unor texte de Sigmund Freud, pentru a stimula cercetarea acestora bazată pe participare activă ş i discuţii. Printre textele de Sigmund Freud care vor fi citite şi discutate se număr ă Straniul. Clarificînd faptul straniul nu este, cum s-ar crede, neobnuitul, Freud scrie: straniul este "acea categorie de înfricoşător care duce înapoi la ceea ce este cunoscut sub numele de vechi şi de mult timp familiar". Mai exact, noi percepem ca straniu reapariţia neteptată a ceea ce a avut o "funie apotropaic ă" (a alunga, a meine frica la distanţă), dar mai târziu a fost reprimată (dacă datează din copilărie) sau depăşită ( dacă este vorba de ceva arhaic).

  • Expoziţii

La Muzeul Sigmund Freud din Viena are loc pe 7 martie expoziţia Freud's travels. Cultural experience - psychoanalytical thought. Expoziţia se concentreaz ă pe numeroasele călă torii întreprinse de Sigmund Freud în scopul unor afaceri sau pentru plăcere.

Pentru a comemora, la 23 septembrie 2014, 75 de ani de la moartea lui Freud, expoziţia aruncă o privire la fuga sa foată de nional-socialti în Anglia. Rezultatul acestui drum final a fost că el nu a murit în oraşul său natal, ci în Londra. Exilul, a cum a observat el, i-a permis "să moară în libertate".

Expoz ia se concentrează , de asemenea, pe mutarea familiei lui Freud de la Príbor la Viena - prima călătorie a lui Sigmund la vîrsta de trei ani - pe turismul în unele zone cu o istorie antică bogată din Italia şi Grecia şi pe traversarea Atlanticului cu vaporul în vederea ţinerii unor prelegeri pe Coasta de Est a Statelor Unite, în 1909. Pentru prima dată o gamă compactă de documente şi imagini ale sejururilor sale din ţară şi de peste hotare vor fi puse la dispoziţia publicului în fostele sale camere personale. În timp ce expoziţia permanentă oferă perspective asupra muncii lui Sigmund Freud în camerele sale de studiu, această expoziţie subliniază rolul central pe care diverse locaţii din întreaga lume le-au jucat în via lui.

  • Spectacole

Piesa Freud's Last Session încă mai este jucată, produsă de Guthrie Theatre, la Dowling Studio, pînă pe 16 martie.

  • Alte evenimente

Pe blogul său, Rachael Haydon dovedeşte preocupare pentru teoria viselor a lui Sigmund Freud, ea publicînd pe 3 martie un articol despre vise. Articolul ei include informa ţii despre de ce anume visăm, precum şi exemple de vise tipice, toate în viziunea lui Sigmund Freud. Articolul poate fi accesat la http://www.featherandblack.com/blog/march-2014/dreams#TDLMVljEdzOQVFyi.99

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa