Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Martie 2015

Cursuri

Pe 21 martie are loc, la Paris, o şedinţă la Şcoala de psihanaliză Sigmund Freud intitulată Despre vis, prezentată de Dominique Noël.

***

Object Relations Institute din New York organizează în perioada 4 februarie - 4 iunie cursul The Dream as the Entre to Everything: Psychoanalytic Explorations into Interpretation of Dreams. Cursul trasează originile interpretării viselor în antichitate. El ia în considerare teoriile lui Freud şi ale lui Jung. Pe lî ngă partea didactică şi teoretică, participanţii la curs vor învăţa să folosească visele pacienţilor lor pentru a ajunge unde trebuie cu tratamentul. Pe ntru a vedea planul cursului, bibliografia precum şi alte informaţii se poate accesa site-ul: http://www.orinyc.org/Dream-course-2015_Jeffrey-Lewis.html

Conferinţe

Între 27 februarie şi 1 martie are loc, la Frankfurt, conferinţa: Approaching At-Risk Children: Psychoanalytic and Interdisciplinary Research on Traumatized Children. Conferinţa e dedicat ă unui subiect important: copiii traumatizaţi, o provocare pentru cercetători, terapeuţi, profesori şi politicieni. Printre noi trăiesc copiii traumatizaţi ai refugiaţilor şi emigranţilor. E binecunoscut faptul c ă psihanaliza a fost una din primele discipline ştiinţifice care au studiat efectele pe termen lung şi scurt al traumatismelor asupra copiilor şi dezvoltării lor psihice şi psihosociale.

***

Între 13 şi 15 martie, în Talinn, Estonia, se organizează simpozionul Psihanaliza şi ştiinţa . Legăturile dintre psihanaliză şi ştiinţele sociale sunt acum bine stabilite, în urma fondării departamentelor de Studii Psihosociale pe tot teritoriul Regatului Unit. Însă ce se întîmplă cu ştiinţele naturale? Deşi Freud nu a privit niciodată psihanaliza drept o ştiinţă naturală, el nu a renunţat niciodat ă la ideea că teoriile lui ar putea sau vor constitui o ştiinţă.

Grupuri de lectură

În cadrul Princeton University, grupul de lectură pe teme psihanalitice va discuta şi eseul lui Freud din 1927 Despre fetism în cadrul întîlnirii din 23 martie.

***

Biblioteca Springfield din New Jersey organizează, pe 19 martie, o discuţie pe tema eseului Despre vise al lui Freud în cadrul grupului de lectură.

Alte evenimente

Cei de la Muzeul de Sexologie din Londra au scos la iveală o scrisoare uitată semnată de Sigmund Freud , în 1935, în care părintele psihanalizei îşi expune părerile despre homosexualitate, păreri relevante şi azi. Scrisoarea lui este răspunsul dat unei mame care se arată îngrijorată din cauza înclinaţiilor homosexuale ale fiului ei. Freud îi spune că nu are de ce să se jeneze şi că homosexualitatea nu poate fi clasificată drept boală. În plus, nu e nimic de condamnat. Aflăm că acea doamnă nu a menţionat termenul de homosexual şi Freud îi atrage atenţia asupra acestui fapt. O întreabă de ce evită termenul. Freud îi explică prin teoriile sale că homosexualitatea se datorează unei simple stopări la un anumit stadiu de dezvoltare. El îi dă exemple de personalităţi care s-au remarcat în istorie şi care erau homosexuali: Platon, Michelangelo şi Leonardo da Vinci. Freud îi mai scrie că nu e sigur că poate anula homosexualitatea fiului ei şi nu poate promite să poată face acest lucru prin tratament. Cursul tratamentului nu poate fi prezis. Ar fi o chestiune legată de personalitatea şi de vîrsta pacientului în cauză. Ceea ce poate face psihanaliza pentru fiul ei ar fi legat de următoarele aspecte: dacă el este nefericit, nevrotic, chinuit de conflicte interioare, inhibat în viaţa socială, prin analiză ar putea ajunge la o armonie cu el însuşi, indiferent dacă ar rămîne sau nu homosexual.

Scrisoarea a fost publicată într-un număr al The American Journal of Psychiatry, în 1951, şi poate fi citită în original la adresa: http://www.queerty.com/uncovered-letter-reveals-freuds-surprisingly-evolved-take-on-h omosexuality-20150219

***

La Muzeul Sigmund Freud din Viena continuă pînă în octombrie 2015 seria de experienţe culturale şi gîndire psihanalitică Freud's Travels.

***

În faţ a noului campus Prater al Sigmund Freud Private University în sectorul 2 din Viena se va crea un nou Freud Square (ca amintire a părintelui psihanalizei) în urma deciziei Primă riei Vienei - inaugurarea pe 1 martie.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa