Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Aprilie 2013

Expoziţii

Pînă pe 29 aprilie se poate vizita expoziţia Sigmund Freud de la Karpeles Manuscript Library Museum din Shreveport, Louisiana. Expoziţia cuprinde următoarele aspecte: viziunea lui Freud asupra psihanalizei în Statele Unite, o teorie despre migrene, Freud ca descoperitor al teoriei viselor, analiza lui Freud asupra propriilor vise.

***

În luna aprilie are loc expoziţia Remains of Memory, Disturbances in Reading - From the Sigmund Freud Museum Collection, la Muzeul Freud din Viena. Această expoziţie conduce vizitatorii prin arhivele şi biblioteca muzeului. Vizitatorii a u ocazia să arunce o privire "în spatele scenei" muzeului. Cu această ocazie află m şi părerile lui Freud despre arhive, colecţii şi documentare. Freud nu avea încredere in arhive. De obicei, în scrierile sale psihanalitice, le descrie ca fiind locuri pentru cenzură. Prime ediţii şi manuscrise corectate din lucrările lui Freud sunt expuse alături de scrieri ale unor psihanaliş ti precum Richard Sterba, a cărui muncă la Dicţionarul de psihanaliză a fost oprită din cauza emigr ării sale în SUA. Fotografii personale şi scrieri aparţinând Annei Freud sunt de asemenea expuse.

În cadrul expoziţiei există o secţiune numită Papers, Corrections unde ni se prezin Sigmund Freud în timp ce se ocupă de manuscrisele sale. Freud îşi corecta neîncetat manuscrisele, iar paginile acestora ajungeau inclusiv în co şul pentru hârtie. Multă vreme Freud a fost neglijent cu manuscrisele sale. Spre exemplu, manuscrisul lucrării Interpretarea viselor a fost aruncat imediat după publicare. Spre sfîrşitul secolului a început să se dezvolte o piaţă pentru autografe. Spre sfîrş itul anilor 1920 a apărut ş i un manuscris al lui Freud. Freud a fost nevoit să îşi cumpere propriul manuscris şi de atunci a fost mai atent cu manuscrisele sale.

Biblioteca muzeului s-a dezvoltat ca urmare a unei donaţii oferite de Anna Freud. Pentru ea a fost important să fie stabilite o bibliotecă şi un centru de cercetare. Astfel, ea a lăsat o parte din biblioteca sa muzeului şi a încurajat psihanalişti la nivel internaţional să doneze şi ei cărţi.

În 1923 Anna Freud ş i-a început propria practică psihanalitică în strada Berggasse, nr. 19. Doi ani mai tîrziu preda cursuri la Institutul Societăţii Psihanalitice din Viena. Această experienţă ajutat-o să scrie prima ei carte, Introducere în tehnica psihanalizei copilului (1927).

***

Pînă pe 14 aprilie are loc, la Londra, expoziţia Fixations. Este vorba despre o expoziţie de group, aparţinînd unor arti şti ş i designeri: Alex Burdiak, Ruth Craddock, Nick Downes, Rob Elford, Marc Sethi şi Ania Wawrzkowicz. Lucrări variate oferă reacţii la tema fixaţ iilor. Termenul de fixaţie aparţine lui Sigmund Freud şi se referă la persistenţa unor tră sături sexuale anacronice. Mai tîrziu, termenul a primit o conota ţie mai largă, ajungînd s ă se refere în general la persistenţa stării de ataşament obsesiv ş i anacronic al unui individ pentru o altă fiinţă sau obiect.

Cărţi

The Interpretation of Muder de Jen Rubenfeld este un thriller despre personajul Sigmund Freud care ajuta la investigarea unei crime în Manhattan. Pe lîngă scenariul fictiv, ni se prezintă ş i impactul teoriilor psihanalitice ale lui Freud pe pămîntul american.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa