Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Mai 2010

  • Cărţi

The Freud Reader de Peter Gay este prima lucrare într-un volum care să prezinte ideile din scrierile lui Freud. A-l înţelege pe Freud înseamnă a-i explora nu numai lucrările ştiinţifice – cum ar fi teoria dezvoltării psiho-sexuale a omului, teoria mintii umane, tehnicile de bază ale psihanalizei – ci şi scrierile sale despre artă, literatura, religie, cultură, politică. Selecţiile de citate au fost făcute cu grijă de către Peter Gay, cercetător important al operei freudiene. Textele citate au fost selectate din Standard Edition , prima ediţie numai în engleză pentru care Freud şi-a dat acordul. The Freud Reader conţine un vast material explicativ: o introducere generală substanţială; o cronologie completă; introduceri pentru fiecare selecţie de lucrare; o bibliografie selectată.

  • Prelegeri

La Muzeul Freud din Londra, pe 6 mai, va avea loc Freud Memorial Lecture and Garden Party. Leadership – Theory and Practice, prelegere a lui Michael Brearley. Mike Brearley se va ocupa de întrebări de genul: Cum facilitează funcţionarea unui grup de lucru, a unei echipe sau a unei organizaţii liderii şi abilităţile acestora de conducere? Care sunt legăturile emoţionale între oamenii care se ocupă de o afacere comună? Cum se constituie grupurile şi ce anume le face să se destrame?

Detalii la: http://www.freud.org.uk/

  • Diverse

Este posibil ca Sigmund Freud să fi avut o pictură semnată de Hitler pe unul din pereţii biroului său. S-a descoperit o pictură în acuarele a dictatorului german care are pe spate numele clinicii lui Freud din Viena: "Studio Medico Sigmund Freud Vienne."  Se prea poa te ca Freud sau unul din angajaţii săi să fi cumpărat pictura în timp ce Freud locuia în acest oraş din Austria în 1910. Tabloul înfăţişează o mică biserică pe un fundal cu un peisaj de munte şi e semnată "A Hitler 1910." Tabloul a fost dus din Viena în Italia după cel de al doilea război mondial de către un soldat american căruia i s-a spus că pictura se aflase expusă în una din camerele de consultaţie ale lui Freud. Este posibil ca Hitler şi Freud să se fi şi întîlnit. Amîndoi se aflau la Viena în acelaşi tim p şi se spune că evreii din oraş îl ajutau pe Hitler să-şi vîndă arta.

Tabloul, care va fi licitat in î n Ludlow, Shropshire, pe 2 martie, poate fi văzut la:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/7221058/Adolf-Hitler-painting-may- have-hung-in-Sigmund-Freuds-surgery.html

***

Pe data de 5 mai, la Muzeul Freud din Londra, are loc o masă rotundă despre istorie şi timp, Psychoanalysis and History seminar. History and Time. Sunt teme ridicate de cartea Evei Hoffman, Time, Profile Books, 2009. Vor participa: Bill Schwarz (QMUL), Esth er Leslie (Birkbeck UL), Susannah Radstone (Uel) şi Eva Hoffman

Detalii la: http://www.freud.org.uk/

--
Pagină realizată de Ana Drobot.

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa