Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Mai 2012

 

Grupuri de studiu

Psychoanalysis Study Group (The Leslie Center for the Humanities, Dartmouth College, Hanover) este un seminar interdisciplinar pentru cei din mediul universitar şi pentru cei care practică psihanaliza clinic şi care au ca interes comun psihanaliza. Texte şi prezentări ale unor psihanalişti şi membri ai mediului academic sînt atent examinate şi se încurajează elaborarea unor puncte de interes comun precum şi discuţii în contradictoriu.

Pe 23 mai, Richard Brooks îşi prezintă discursul Freud, Elegy, and Old Age. Este vorba despre scrierea lui Freud Doliu şi melancolie. Acolo, Freud scrie că doliul şi melancolia pot fi consecinţele mai multor tipuri de pierdere. Un tip de pierdere apare odată cu bătrîneţea şi pensionarea, declinul sănătăţii psihice şi mintale, eclipsarea trecutului, creşterea dependenţei, un viitor aproape inexistent, pierderea credinţei în progresul istoric şi anticiparea momentului morţii. Melissa Zeiger va explora noţiunea literară de elegie, iar Sarah Ackerman va comenta scrierea Doliu şi melancolie şi implicaţiile acesteia în tratarea problemelor vîrstei bătrîneţii, tristeţii şi depresiei.

Detalii la: http://www.dartmouth.edu/~lhc/events/2012/psyc.html

Prelegeri

Pe data de 1 mai, la University College London, Faculty of Arts and Humanities, are loc o prelegere inaugurală susţinută de Miriam Leonard. Tema este Tragedie şi modernitate . Această prelegere va încerca să înţeleagă motivele pentru care tragedia grecească a jucat un asemenea rol important în dezvoltarea filozofiei începînd cu sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Concentrîndu-se pe operele lui Freud, pe lîngă cele ale lui Hegel şi Nietzsche, prelegerea va încerca să investigheze modul în care reîntoarcerea la antichitate a fost esenţială în formularea a ceea ce numim astăzi condiţia omului modern, pornind de la Antigona lui Hegel şi pînă la Oedip-ul lui Freud.

Detalii la: http://www.ucl.ac.uk/ah/ah-events-publication/miriam-leonard

Teatru

Producţia piesei Freud's Last Session în Chicago, de pe 6 mai la Mercury Theatre va avea rolul de a marca 156 de ani de la naşterea lui Sigmund Freud.

După ce va fi jucată de două ori în aceeaşi zi această piesă, spectatorii vor avea ocazia să discute cu actorii Coburn Goss şi Mike Nussbaum, în timp ce vor fi trataţi cu prăjiturele. În plus, unul din spectator va primi un "Freudian Slip" de la Cosabella, în colaborare cu G Boutique din Chicago. Piesa e regizată de Tyler Marchant.

Diverse

Societatea de psihanaliză din Paris a publicat de curînd o bibliografie a scrierilor lui Sigmund Freud traduse şi apărute în limba franceză. Bibliografia respectă ordinea cronologică a tuturor traducerilor în limba franceză a scrierilor şi corespondenţei. Pentru fiecare text din bibliografie, un tabel recapitulativ indică, acolo unde este cazul, titlurile în franceză, germană şi engleză împreună cu referinţele lor bibliografice precise.

Detalii la: http://bsf.spp.asso.fr/freud_en_francais.html

***

Într-un clip de pe Youtube , Mark Rushdoony identifică influenţa teoriilor lui Freud în formarea perspectivei omului asupra culturii, bisericii, păcatului şi sentimentului de vină: http://www.youtube.com/watch?v=nn_qKs2Q9e4

Mark Rushdoony ne prezintă ca parte a influenţei teoriilor lui Freud importanţa psihanalizei în rezolvarea unor crime (se psihanalizează criminalul în vederea alcătuirii profilului psihologic al acestuia). Şi mai ales, în privinţa vinei, Freud a contribuit în sensul că el oferă o înţelegere a sentimentului acesta din punct de vedere ştiinţific. El vede vina drept reală. Înaintea lui, Darwin a susţinut că vina era un produs al religiei, religia însăşi fiind un produs artificial, un construct cultural şi deci vina nu era reală. Freud a văzut vina drept ceva ce trebuia înţeles din punct de vedere ştiinţific şi nu moral (cum susţine religia). El spune că vina e rezultatul unei amintiri refulate a unor acţiuni ale strămoşilor noştri (un rezultat al trecutului evoluţionist, mitologic), după cum susţine Rushdoony.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa