Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Mai 2015

 

Conferinţe

Pe 16 mai are loc o conferinţă intitulată Freud in Oceania: History, Freud and Mind in Oceania. Conferinţa din Melbourne despre Freud este un eveniment anual şi pregătirile sunt în toi. În fiecare an la această conferinţă sunt prezenţi vorbitori invitaţi internaţionali care îşi prezintă lucrările din domeniile psihanalizei aplicate şi clinice.

***

Pe 23 mai are loc, la Varşovia, a XVII-a Conferinţă a the Polish Psychoanalytical Society Trauma and Affect Regulation. Lucrările prezentate sunt pe subiectele traumei şi viselor.

***

Între 14 şi 17 mai are loc, la centrul de conferinţe din Lyon, a 75-a editie a CPLF, Le sexuel infantile et ses destins, la Lyon. Printre prezentări se află şi cea a lui Christian Seulin, legată de aspectele sexualităţii infantile în cura psihanalitică. În cadrul conferinţei sunt anunţate şi patru ateliere destinate muncii psihanalitice clinice.

***

Pe 8 şi 9 mai are loc, la Institutul Sigmund Freud din Frankfurt, conferinţa pe tema Salvat, dar nu scutit? (Gerettet, aber nich befreit?) despre sechelele psihosociale ale Holocaustului.

Grupuri de discuţii

Pe 3 mai are loc o discuţie bazată pe prezentări şi discursul lui Alain Vanier pe tema The Ends of Analysis (Scopurile analizei ), la School of Visual Arts, New York.

***

Pe 13 mai, Pôle Psychiatrie Centre din Marsilia organizeazǎ discuţii pe tema comparaţiei între psihiatrie şi psihanalizǎ ( Psychiatrie et psychanalyse : quels liens, quels enjeux?).

***

Pe 19 mai au loc dezbateri în Aix-en-Provence pe tema Conférences d'introduction a la psychanalyse, Section clinique. L'hystérie et l'invention du "troumatisme", la Hôpital Montperrin.

***

Societatea Belgiană de Psihanaliză organizeazǎ, de pe 21 octombrie 2014 pînă pe 16 iunie 2015, ateliere clinice centrate pe modul de ascultate al analistului. Materialul clinic obţinut în urma unor şedinţe de psihoterapie demonstrează complexitatea funcţionării psihicului şi ne introduce in spaţiul creat împreună de pacient şi de terapeutul sǎu.

***

Aceeaşi Societate Belgiană de Psihanaliză organizează, din 18 septembrie 2014 pînă pe 31 mai 2016, seminarii deschise cu tema citirii operelor lui Freud astăzi (Lire Freud aujourd'hui ). Seminariile ne invită să ne întoarcem la sursele psihanalizei pentru a înţelege mai bine dezvoltarea ulterioară a teoriilor.

***

În cadrul atelierului de lecturǎ centrat pe studierea cazului Omului cu şobolani al lui Freud, organizat de Association de la Cause Freudienne Méditerranée-Alpes-Provence, se va organiza, pe 27 mai, o întîlnire centratǎ pe tema defenselor obsesive, iar Nicole Guey va prezenta şi un caz clinic.

Cărţi

În British Journal of Psychotherapy, vol. 31, no. 2, pag. 267-269 din luna mai a apărut o recenzie realizată de Ken Robinson a cărţii Correspondence 1904–1938: Sigmund Freud and Anna Freud editată de Ingeborg Meyer-Palmedo, tradusă de Nick Somers, publicată de Polity, Cambridge, 2013.

Diverse

În Viena, pe 9 mai, se organizează un tur ghidat Vienna for Psychologists. Se vor explora originile psihologiei în Viena şi se va investiga rolul senzaţional jucat de Freud la sfîrşit de secol XIX. Se vor vizita monumente istorice, precum Muzeul Sigmund Freud, unde părintele psihanalizei a trăit şi lucrat. Turul acesta este opţional pentru participanţii la 6th European Meeting, Fostering Coping and Psychosocial Adjustment Following Spinal Cord Injury.

***

Tururi ghidate legate de viaţa lui Freud în Viena se mai organizează între 1 mai şi 30 septembrie. Aici se încadrează Sigmund Freud's Ringstrasse care se concentrează pe urmele unor momente din viaţa părintelui psihanalizei: de la locuinţele pacientelor sale, cărora adesea le făcea vizite terapeutice acasă, la cafenelele unde se relaxa, citea ziare şi se întîlnea cu tot felul de cunoscuţi, şi pînă la drumul său zilnic la universitate, culminînd cu locuinţa unde a practicat pînă cînd s-a mutat în Berggasse. Punctul de pornire pentru turul cu durata de 2 ore este Muzeul Sigmund Freud.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa