Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Iunie 2010

  • Prelegeri

Pe 27 mai, la Freud Museum din Viena, are loc o prelegere susţinută de Steven Miller, în limba engleză, Philosophy and the Clinic of the Death Drive.

Datorită metodei sale speculative, Dincolo de principiul plăcerii este scrierea recunoscută ca fiind clar filozofică. Reflecţiile psihanalistului despre viaţă şi moarte îi situează lucrarea în tradiţia lui Empedocle, Spinoza, Schopenhauer şi Nietzsche. Cu toate acestea, o lectura atentă a textului ne arată că intenţia lui Freud nu a fost deloc una filozofică. Scopul meditaţiilor sale a fost acela de a dovedi că psihanaliza poate şi trebuie să înceapă în cadrul clinic. Instinctul morţii denumeşte punctul în care atît analizat cît şi analistul întîlnesc ceva ce rămîne nereprezentabil în mod radical; ceva ce analizatul e incapabil să numească, atît pentru el însuşi cît şi pentru alţii. În acest punct psihanaliza îşi descoperă obiectul şi vocaţia. Din acest punct de vedere, psihanaliza este anti-filozofie.

Detalii la: http://www.freud-museum.at/cms/index.php/calendar-of-events.html

***

Pe 29 iunie, are loc, la Freud Museum din Londra, o prelegere susţinută de Dr. Janine Burke, Freud's Encounters with Surrealism: Meeting Breton and Dali.

Dispreţul lui Freud pentru arta moderna şi suprarealism este binecunoscut. Dar oare ce dezvăluie o astfel de rezistenţă din partea lui Freud, un colecţionar de artă de excepţie? Suprarealiştii au recunoscut că îi sunt îndatoraţi lui Freud pentru influenţa sa asupra primului manifest al suprarealismului şi au deschis la Paris o galerie numită Gradiva.

Dr. Burke cercetează de ce anume influenţa şi aproprierea teoriilor lui Freud de către reprezentanţii suprarealismului nu l-au bucurat şi oferă o analiză a întîlnirilor lui Freud cu aceştia. Freud a întîlnit doi membri importanţi ai acestei mişcări: Andre Breton şi Salvador Dalí. Ambele întîlniri au fost dezastruoase. Ca urmare, Breton a publicat un atac împotriva lui Freud, iar Dali a fost convins că Freud credea că el e un fanatic.

Mai multe informaţii la: http://www.freud.org.uk/

  • Workshop-uri

La Freud Museum din Londra, pe 10 iunie, are loc Family Workshop with Jane McAdam Freud. Este vorba de un workshop fără formalităţi împreună cu stră-strănepoata lui Freud, sculptoriţa Jane McAdam Freud. Dacă vremea este frumoasă, workshop-ul va avea loc în grădină, în apropierea expoziţiei Stone Speak a lui Jane.

Mai multe informaţii la: http://www.freud.org.uk/

--
Pagină realizată de Ana Drobot.

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa