Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Iunie 2016

Workshop-uri

La Ecole de Psychanalyse Sigmund Freud din Paris se organizează o reuniune clinică pe tema Modalităţi de intervenţie pentru analist în cură, pe 19 iunie.

Seminarii

Asociaţia pentru Studiul Psihanalizei şi Istoriei acesteia (ALEPH) organizează, în Lille, un seminar teoretic pe tema La psychanalyse face aux croyances, aux convictions et a la certitude . Seminarul va avea loc pe 11 iunie şi se centrează pe tema înţelegerii de către Freud a pacienţilor isterici, obsesivi şi psihotici pentru a-şi da seama de faptul cum credinţa poate să se destrame, iar certitudinea poate deveni delirantă. Cu treizeci de ani înainte de redactarea criticii sale a religiei în Viitorul unei iluzii (1927), Freud a descoperit ceva esenţial despre refuzul acceptării realităţii în paranoia, ce i-a permis să delimiteze nevrozele de psihoze. În timp ce pacienţii isterici sau obsesivi reacţionează la o experienţă sau reprezentare sexuală incompatibilă cu conştiinţa lor morală şi idealurile ei refulînd-o şi producînd un simptom invalidant, pacientul psihotic refuză să creadă şi respinge (forcluziune). În acelaşi timp, el proiectează asupra altuia reproşul de a-i fi cedat sau de a fi fost susceptibil să o facă.

Dezbateri

Conferinţa-dezbatere pe tema Interpretării viselor de Sigmund Freud are loc la Paris pe 11 iunie.

Cursuri

Antenne Clinique d'Amiens organizează un curs, Leçons d'introduction a la lecture des textes fondamentaux de la psychanalyse: Névrose, psychose et perversion de Sigmund Freud. În luna iunie, pe 9, se va preda lecţia Sur quelques mécanismes névrotiques dans la jalousie, la paranoïa et l'homosexualité. Detalii la: http://antenne-clinique-amiens.blogspot.ro/p/lecons-dintroduction.html

Expoziţii

O expoziţie de trei zile, organizată de Vienna Tourist Board în parteneriat cu artistul Nychos, intitulată Vienna Therapy, are loc in New York City. Expoziţia se deschide pe 16 iunie cu Nychos prezentînd o statuie a lui Freud disecată pe divan. Detalii la: http://untappedcities.com/2016/05/24/a-10-foot-statue-of-freud-being-dissecte d-is-coming-to-flatiron-plaza/

***

Pînă pe 12 iunie poate fi vizitată expoziţia Suprafeţe magice: Straniul în fotografia contemporană a artiştilor Sonja Braas, David Claerbout, Elger Esser, Julie Monaco, Jörg Sasse, Stephen Shore şi Joel Sternfeld. Înţelegerea conceptului de straniu îşi are originea, bineînţeles, în eseul lui Freud din 1919 intitulat Straniul.

Grupuri de lectură

Pe 21 iunie, Oedipe.org organizează discuţii despre eseul lui Freud Eul şi sinele, iar pe 22, despre Interpretarea viselor.

Alte evenimente

A 160-a aniversare de la naşterea lui Freud a fost sărbătorită şi de Google, printr-un desen reprezentînd una din teoriile sale, şi anume teoria iceberg-ului ca reprezentare a structurării minţii. Tot cu ocazia acestei aniversări, un alt site pune la dispoziţie cărţi electronice gratuite cu operele lui Freud: http://www.openculture.com/2016/05/download-great-works-by-sigmund-freud -as-free-ebooks-free-audio-books.html.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa