Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Iulie 2015

 

Cǎrţi

Totem şi tabu de Sigmund Freud apare la editura Points în luna iulie. În descrierea cărţii se spune că ar fi vorba despre o reflecţie asupra fundamentelor psihice ale societăţii umane, ale cărei reguli sunt definite de psihanalist: respectul pentru totem, fie că e vorba de clan, familie sau religie, şi frică de tabu.

***

A.A. Brill traduce Scrierile de bază ale lui Sigmund Freud, volum apărut la Modern Library în luna iulie acum 10 ani. Cartea se poate cumpăra de pe site-ul Amazon. Volumul cuprinde, în limba engleză, următoarele opere: Psychopathology of Everyday Life, The Interpretation of Dreams, Three Contributions to the Theory of Sex, Wit and its Relation to the Unconscious , Totem and Taboo.

Seminarii

15 iulie este termenul limită pentru înscrierile la Freud lessen (Citeşte Freud), un seminar pentru a explora scrierile lui Sigmund Freud, care are loc în Viena, la Psihoterapie Academy. Această serie de seminarii se axează pe patru semestre. În ordine cronologică, sunt citite lucrările centrale ale lui Freud, ni se prezintă istoria şi poziţia lor în cadrul teoriei freudiene şi apoi sunt discutate.

Seminarul va începe în toamna anului 2015 şi în primul semestru se discută scrierile pînă în 1910. În al doilea semestru, perioada 1911-1920, în al treilea semestru, 1921-1926, şi în al patrulea semestru scrierile lui Freud de după 1926. Sunt identificate probleme cheie pentru fiecare perioadă, şi conceptele teoretice specifice. Seminarul se adresează oricui este interesat şi poate aduce deja o anumită experienţă în lectura lui Freud şi este interesat de discuţii aprofundate.

Workshopuri

Randal M. Lea organizează DreamTrending Seminar: Recovery Through Dreamwork. Această sesiune didactică analizează pe scurt istoria interpretării visului, explorează şi metode de analiză, explorează mituri şi credinţe despre vise, şi oferă exemple de exerciţii de grup. Workshop-ul este conceput pentru terapeuţii cu experienţă dar şi pentru cei care au un interes deosebit pentru acest subiect. Un element cheie în aceste exerciţii îl constituie valoarea de a lucra cu visele în terapie şi înţelegerea oportunităţilor ratate atunci cînd terapeuţii au interes minim sau deloc pentru explorarea visului.

Pe site-ul d reamtemple.net ni se oferă o istorie a explorării originilor foarte îndepărtate ale terapiei prin vis. Ni spune că au existat trei sau patru sute de Temple ale Viselor în Grecia antică în cele patru secole de dinainte de Cristos. Vizitatorii acestor temple beneficiau de băi, masaj, dar şi de ritualuri speciale care „incubau" un vis primit de la zei, vis care era ca o prezicere despre sănătate. Preoţii din temple care îl serveau p e Asclepius interpretau visul în funcţie de viaţa personală a visătorului. Scopul acestor ritualuri era vindecarea. Apoi Sigmund Freud a pus bazele interpretării viselor în lucrarea sa cu acelaşi nume.

Spectacole

În Franţa, pe 3 iulie, la Grignan (Collégiale Saint-Sauveur), are loc lectura spectacol Anna 1915, eveniment care se referă la corespondenţa lui Sigmund Freud cu fiica sa Anna. Anna (1895-1982) este ultima din cei şase copii ai familiei Freud, formată din trei fii şi trei fiice. Imaginaţi-vă cum a trebuit să lupte pentru a deveni "singurul copil" al tatălui său şi într-o oarecare măsură moştenitoarea operei sale, pî nă la punctul în care Freud a ajuns să o vadă pe Anna de aceeaşi vî rstă cu psihanaliza. A fost nevoie de mult talent de la fiică, astfel încît unele din cele trei sute d e scrisori schimbate cu tatăl său să merite să fie consacrate printre cele douăzeci de mii scrise de el.

Grupuri de lecturǎ

În luna iunie, grupul de lectură Sigmund Freud din cadrul Asociaţiei Româ ne de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie a început studiul scrierii Studii despre sexualitate . Discuţiile s-au deschis pentru luna iunie cu articolul Sexualitatea în etiologia nevrozelor şi vor continua şi cu alte scrieri ale lui Freud. În luna mai s-a discutat despre Cuvî ntul de Spirit şi raportul său cu inconştientul.

Alte evenimente

Un si te de turism din Cehia ne recomandă vizitarea Muzeului Sigmund Freud din Pribor. Pentru a-l înţelege mai bine pe tatăl psihanalizei e necesar să-i vizităm locul naşterii şi mediul în care a crescut.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa