Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - August 2010

 

  • Expoziţii

La Muzeul Freud din Londra, între 5 iulie şi 22 august, are loc expoziţia artistei Gemma Anderson, Portraits: Patients and Psychiatrists, constînd în portrete ale unor pacienţi ai psihiatrilor şi cei care i-au tratat. Gemma Anderson colaborează cu Dr. Tim McInerny.

Ei doresc să exploreze relaţia dintre dezvoltarea psihiatriei şi artă. Artele vizuale au fost considerate un mijloc pentru a înţelege problemele psihice. Psihiatrul ascultă ce îi povestesc pacienţii, fiind vorba de întîmplări uneori violente, iar apoi recurge la un tratament eficient.

Doctorul e greu de identificat printre portretele expuse, în mod intenţionat, pentru ca publicul să îi "trateze" in acelaşi fel, precum artistul. În acest mod, publicul îşi poate crea o relaţie terapeutică cu cei expuşi în portrete.

Aceste portrete au o rezonanţă istorică, nu numai cu trecutul locurilor unde se tratau aceşti pacienţi, ci şi cu povestile lor de viaţă.

Mai multe informaţii la: http://www.freud.org.uk/

***

În perioada 26 august - 10 octombrie are loc, la Muzeul Freud din Londra, expoziţia multimedia a artistei Kathleen Fox, The Spaces of the Unconscious, din seria expoziţiilor de artă contemporană.

Kathleen Fox îşi situează lucrările în contextul suprarealismului, o mişcare bazată pe răspunsuri creative date teoriilor psihanalitice ale lui Freud.

Lucrările, care folosesc lumini, sunete, texturi, au ca scop modelarea şi explorarea conceptelor de constient şi inconstient, pentru care Freud a folosit metafora casei pentru a le ilustra.

Expoziţia se desfaşoară într-un spaţiu care a fost dormitorul lui Freud si e împarţită în două zone: conştientul si inconştientul, cu un senzor între ele. Prima zonă în care se va intra va fi camera inconştientului, mobilată pentru a da impresia unui loc domestic. Vizitatorul va trece apoi printr-o delimitare în a doua cameră, a inconştientului, o cameră întunecoasă, unde sunt amplasate nişte cutii. Conţinutul lor se poate vedea numai privind cu atenţie prin deschizături mici.

Expoziţia adresează o intrebare legată de modul în care limitele între conştient şi inconstient sunt negociate şi una legată de modul în care vizitatorul este atras în spaţii care sunt în acelaşi timp şi reale şi imaginare.

Pe 9 octombrie se va organiza o conferinţă avînd ca subiect modul în care teoriile lui Freud au fost folosite în cadrul mişcării suprarealiste.

  • Piese de teatru

Piesa Freud Meets Girl prezintă povestea stră-strănepotului lui Sigmund Freud, David Freud, profesor la un colegiu, care lucrează la o maşinărie, NORM, menită să fie terapeutul perfect, folosind algoritmi în locul discuţiilor terapeutice pentru a descoperi secrete din mintea umană.

David lucrează cu o absolventă, Sophie, care pare sa fie cheia pentru perfecţionarea lui NORM. Însă David ajunge într-o situaţie dificilă. Munceşte prea mult, soţia sa Becca rămîne în afara realităţii pe care şi-a creat-o el, iar NORM devine o maşinărie periculoasă.

Piesa e scrisă de Hunter Syles şi regizată de Randy Baker.

Piesa va fi jucată pe 22 si 23 iulie la The Clinic. Pentru mai multe detalii despre program şi bilete, vizitaţi: http://capfringe.org/fringe-festival.html

--
Pagină realizată de Ana Drobot.

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa