Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - August 2011

 

Filme

Sigmund Freud şi filmele. Deşi s-au făcut filme despre Sigmund Freud (ultimul fiind A Dangerous Mind - 2011), lui Freud nu-i plăceau filmele. În 1925, Samuel Goldwyn îi propune lui Freud să scrie scenariul unei poveşti de dragoste de succes. Pentru Goldwyn, Freud era cel mai mare specialist în dragoste din lume. Freud refuză pînă şi întîlnirea cu el. Peste un an, Hans Neumann şi G.W. Pabst îi abordează pe Karl Abraham şi Hanns Sachs pentru a face primul film despre psihanaliză. Încă o dată, Sigmund Freud refuză să coopereze. El nu merge nici să vizioneze filmul, Secrets of the Soul (1926).

Cărţi

O nouă ediţie, în traducere franceză după scrierea lui Freud, Inhibition, symptôme et angoisse, apare pe 15 august 2011 şi se poate cumpăra de pe site-ul Amazon înainte de publicare. Detalii la:

http://www.amazon.ca/Inhibition-sympt%C3%B4me-angoisse-nouvelle-%C3%A9dition/ dp/2130588670/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1312197014&sr=1-4

Pînă la 10 august 2011 e deschisă licitaţia pe Ebay pentru A Young Girl's Diary (Classic Vintage Book) de Sigmund Freud. Detalii la:

http://www.ebay.co.uk/itm/CLASSIC-VINTAGE-BOOK-Young-Girls-Diary-Sigmund-Freu d-/180703853197

Alte evenimente

Au trecut 110 ani de la prima ediţie a volumului Despre vis de Sigmund Freud. Volumul a apărut din dorinţa de a pregăti o variantă a Interpretării viselor care să fie pe înţelesul unui public mai larg. Freud ştia că teoriile sale nu aveau cum să fie acceptate prea uşor.

Visele ca dorinţe deformate şi împlinite în spatele diferitelor forme de cenzură morală sunt explicate de Freud în acest volum: "Dacă noi concepem conţinutul visului ca pe reprezentarea unei dorinţe împlinite şi îi explicăm obscuritatea lui prin modificările operate de cenzură asupra materialului refulat, nu ne mai vine greu nici să deducem funcţiile visului. Într-o stranie opoziţie cu faptul că se spune că somnul este tulburat de vise, noi trebuie să recunoaştem visul drept gardian al somnului".

***

În arhivele BBC există înregistrări cu mari gînditori ai secolului XX, printre care se află şi Sigmund Freud. Aceasta este şi singura înregistrare a vocii lui Freud, realizată în 1938, la 82 de ani.

Documentarul Great Thinkers: In Their Own Words se poate urmări şi online, la: http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b012z69b/Great_Thinkers_In_Their_O wn_Words_Human_All_Too_Human/

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa