Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - August 2012

 

Expoziţii

Pînă pe 31 august se află expuse operele lui Sigmund Freud la Karpeles Manuscript Museum din SUA.

Muzeul Karpeles va prezenta o selecţie interesantă de documente privind activitatea şi viaţa lui Sigmund Freud, inclusiv paginile din manuscrisele şi scrisorile sale pentru colegii şi prietenii lui despre teoriile sale şi viata sa personală. Există o scrisoare despre evadarea lui din calea naziştilor din Viena în 1938 şi o alta cu privire la problemele politice ale naţional-socialismului german din Austria. Este inclusă o scrisoare personal ă (în limba engleză, care se află ală turi de versiuni în limbile germană, franceză, italiană, spaniolă, ebraică, latină, greacă) despre succesul cărţ ii sale din 1916, Lecţii de introducere în psihan aliză, ş i despre popularitatea ideilor sale în SUA în anii 1920. În alte scrisori, scrise între 1902 şi 1909, Freud discut ă sincer despre visele sale de cădere, de zbor, şi în care apare gol în public.

Expozi ţia oferă o ocazie unic ă de a vedea ideile acestui gînditor revoluţionar în propriile sale cuvinte, scrise de propria sa mînă.Detalii la: http://www.karpeles.com

***

În perioada 14 iulie - 4 august are loc, la Artspace Chester Court, expoziţia Cutting Edges a lui Uwe Pfaff. Este vorba de sculpturi legate de lumea inspirată de vise a lui Magritte şi Escher. Desigur, aceştia se inspir ă şi din Sigmund Freud.

***

Pînă pe data de 24 august are loc expoziţia de fotografie de la sediul Edinburg Napier University dedicată poetului Rabindranath Tagore. Intrarea este gratuită. Interesant este că în cadrul expoziţiei este prezentată şi întîlnirea poetului cu Sigmund Freud.

Cărţi

Pe data de 28 august, la editura Penguin Books USA, va fi publicată cartea Freud's Sister: A Novel de Goce Smilevski, tradusă în limba engleză de Christina E. Kramer. Este vorba de un roman bazat pe fapte reale, centrat pe povestea surorii lui Freud Adolfina, o femeie talentată şi sensibilă. Viaţa acesteia este prezentată începînd cu relaţia ei foarte apropiată de fratele ei Sigmund Freud din copilărie, continuînd apoi cu dragostea sa pentru un coleg de şcoală, cu timpul petrecut cu sora lui Gustav Klimt într-un spital psihiatric din Viena, apoi cu visul ei de a trăi în Veneţia şi de a avea o familie. În 1938, odată cu fuga din calea naziştilor din Vien a, Sigmund Freud a primit o viză şi i s-a permis să facă o listă cu numele celor pe care dorea s ă-l ia cu el. Sora sa Adolfina nu s-a aflat pe acea listă . Cele patru surori ale lui Freud au fost trimise în lagărul de concentrare din Terezin.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa