Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - August 2013

 

Expoziţii

Din 9 august până pe 28 septembrie, are loc expoziţia Fighting the Fires of Hate: America and the Nazi Book Burnings. Pe data de 10 mai 1933, studenţii de la universităţile Germaniei Naziste au ars mii de cărţi pentru a curăţa de spiritul ne-german cultura germană. Printre aceste cărţi arse s-au aflat şi acelea ale lui Freud. Expoziţ ia va explica motivele pentru care acest eveniment încă mai rezonează cu publicul până în ziua de azi in film, literatură şi discurs politic. Pe 9 august expoziţia are loc în Thornton, Colorado.

***

Până pe 25 august are loc expoziţia In Pursuit of Strangeness: Wyeth and Westermann in Dialogue , la Ackland Art Museum (The University of North Carolina at Chapel Hill). Interesantă e utilizarea termenilor lui Freud de familiar (heimlich) şi stră in (unheimlich). Lucrările expuse datează de la începutul secolului al XX-lea până în prezent, şi ilustrează relaţiile complexe pe care le avem cu locurile, cu ideea de acas ă. Ideea de casă ca loc familiar e subminată, transformând acest loc în ceva străin.

Piese de teatru

În datele de 8, 10 ş i 14 august are loc, pe Off Broadway, la The Pershing Square Signature Center, din New York, piesa despre Freud ş i Gustav Mahler, Final Analysis.

Diverse

În cadrul unui articol intitulat Walking meetings? 5 surprising thinkers who swore by them de Jessica Gross (TED Blog), îl regăsim şi pe Sigmund Freud. În august 1910, îl aflăm într-o plimbare de 4 ore cu Gustav Mahler, care solicitase o consultaţie de urgenţă prin telegraf. Problemele lui Mahler erau legate de căsnicia sa, care se destramă , iar el era pe punctul unei căderi nervoase. Potrivit cărţii lui Peter Gay, Freud: A Life for Our Time, părintele psihanalizei a avut o serie de astfel de şedinţe, de discuţii cu pacienţii săi în cadrul unor plimb ări. Pe lângă exemplul cu Mahler, un altul ar fi analiza de novice a lui Freud, cu pacientul Max Eitington din 1907, în cadrul unor plimbări seara.

***

Pe data de 5 august are loc susţ inerea unei teze despre un episod din viaţa lui Sigmund Freud, la Pacifica Graduate Institute (California). Brian Gieringer, în The 14 Year Old Sigmund Freud Recites from Schiller's The Robbers: An Exploration of Literature and the Unconscious, analizeaz ă momentul în care Sigmund Freud, la 14 ani, împreună cu nepotul său John au jucat un pasaj din piesa lui Schiller, The Robbers , în camera de zi a familiei.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa