Sigmund Freud > Noutăţi

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - August 2015

 

Expoziţii

La Muzeul Freud din Viena, cu ocazia aniversǎrii a 150 de ani a străzii Ringstrasse, se organizează excursii rutiere pe urmele lui Sigmund Freud, între 1 mai şi 30 septembrie.

Conferinţe

La Universitatea din Ghent (Belgia), între 21 şi 23 august are loc conferinţa On Transference: The Thirteenth Annual Conference of Affiliated Psychoanalytic Workgroups.

Filme

On the Marriage Broker Joke, un film de animaţie, din SUA, 1978, cu durata de 17 minute şi 30 de secunde a fost creat pe tema unei glume citate de Freud în Wit and Its Relation to the Unconscious. Gluma este despre un personaj care destramă cǎsǎtorii. Freud a descoperit cǎ glumele erau asemănătoare ca structurǎ cu visele, datoritǎ folosirii proceselor de condensare, deplasare, inversare. Toate aceste procese se regăsesc în film.

Articole

Articolul Sigmund Freud's Psychoanalytic Drawings Show How He First Visualized the Ego, Superego, Id and More de pe openculture.com ne prezintǎ schele eului, sîngelui şi supraeului, realizate de părintele psihanalizei. Ce este important la aceste schiţe este cǎ aratǎ schimbarea radicalǎ a lui Freud de la ştiinţele neurologice către o ştiinţ ǎ ce a fost descoperirea lui. Diagramele eului, sinelui şi supraeului datează din 1933.

Schiţelor lui Freud le-a fost dedicatǎ o carte în 2006, From Neurology to Psychoanalysis: Sigmund Freud's Neurological Drawings and Diagrams of the Mind, de Lynn Gamwell ş i Mark Solms.

Schiţele prezentate în articol sînt de la o expozi ţie din 2006, de la New York Academy of Medicine, la aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui Freud. Tot cu aceastǎ ocazie au fost prezentate şi schiţe din 1921, din Group Psychology and the Analysis of the Ego, şi din 1898, aceasta din urmǎ realizatǎ de Freud pentru The Psychical Mechanism of Forgetfulness.

Grupuri de lecturǎ

La Nashville Public Library, din SUA, între 1 si 4 august, se va discuta despre Why War? de Sigmund Freud.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa