Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Septembrie 2013

Cărţi

Pe 23 septembrie este disponibilă pentru comandat înainte de publicare cartea Sigmund Freud's Discovery of Psychoanalysis. Conquistador and Thinker de Paul Schimmel. Cartea explorează legăturile dintre dezvoltarea gîndirii sal şi teoriei lui Freud, precum şi a călătoriei sale emoţionale personale. Cartea ne arată începutul carierei sale ca student la medicină, cercetător şi neurolog, şi apoi ca psihoterapeut. Cartea se concentrează pe perioada critică 1895-1900. Pe parcursul acestor ani, Freud s-a supus procesului care a devenit cunoscut sub numele de auto analiză, ş i a dezvoltat nucleul teoriei sale psihanalitice. Bazîndu-se pe scrisorile lui Freud către prietenul şi confidentul său Wilhelm Fliess ş i pe scrieri psihanalitice selectate, în special "visul injeiei Irmei", Paul Schimmel formulează dimensiuni psihanalitice pentru fapte biografice din via lui Freud. În 1900 Freud a scris că el a fost " nu un gînditor", ci "un conchistador". De fapt, a fost ambele, şi s-a angajat într-o luptă emoţională pe tot parcursul vieţii pentru a conecta aceste laturi contradictorii ale personalităţii sale.

***

Pe 12 septembrie apare cartea lui Freud, Interpretarea viselor, editată de Jean-Pierre Lefebvre. La 70 de ani de la moartea lui Freud, scrierile sale se află î n domeniul public. Editurile Seuil retraduc pe cele mai importante dintre acestea.

Piese de teatru

Piesa de teatru Hysteria va fi jucată la Hampstead Theatre, din Eton Avenue, Londra, din 5 septembrie pînă în 12 octombrie. Este vorba de întîlnirea dintre Freud şi Salvador Dali. Piesa este o farsă. Se pune accentul pe revizuirea teoriilor lui Freud despre isterie din momentul în care apare Dali şi întrerupe odihna lui Freud din Swiss Cottage.

Cursuri

Cursul History of Psychoanalytic Counseling: The Profession introduce istoria timpurie a psihanalizei şi consilierii. Accentul va fi pus pe teoriile dezvoltate, contextul lor istoric şi pe aplicarea lor în activitatea de consilier şi psihanalist azi. Acest curs va compara ş i contrasta începuturile profesiilor. Psihanaliza a evoluat dintr-un interes pentru psihopatologie, în timp ce consilierea dintr-un interes pentru dezvoltarea normală prin sisteme de învăţământ şi preocupări profesionale. Cursul explorează aceste rădăcini diferite care au fuzionat în secolul XX cu scopul de a trata diverse grupuri de pacienţi. În această perioadă, Freud descoperă "cura prin cuvînt", şi dezvoltă teoria motiviei incotiente. Prin lecturi, studii de caz şi discii, studenţii vor fi introdu şi în evolia gîndirii psihanalitice. Detalii la: www.acapnj.org.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa