Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Octombrie 2010

 

    Expoziţii

La Muzeul Freud din Viena, între 17 iulie 2010 pînă in 2011, are loc o expoziţ ie specială, Remains of Memory, Disturbances in Reading, care const ă în punerea la dispoziţie a arhivei şi a bibliotecii muzeului. Fotografii, scrieri, obiecte sunt scoase la vedere pentru prima dată , în instituţia care se află acolo unde Freud a trăit şi a lucrat. Este vorba de aproximativ 50.000 de piese.

Sunt prezentate, printre altele, primele ediţii şi manuscrisele corectate ale lui Freud, precum şi multe fotografii personale şi scrieri ale Annei Freud.

Detalii la: http://www.freud-museum.at/cms/index.php/special-exhibition.html

***

Pe 2 octombrie, la Muzeul Freud din Londra, Kathleen Fox vorbeşte despre expoziţia ei The Spaces of the Unconscious.

Detalii la: http://www.freud.org.uk/exhibitions/

***

Între 16 septembrie şi 12 decembrie are loc o expoziţie dedicată Mariei Bonaparte, la muzeul des Avelines a Saint-Cloud (Ile-de-France) care oferă publicului o nouă viziune asupra prietenei lui Sigmund Freud şi pionierei psihanalizei în Franţa. Relaţia sa privilegiat ă cu Sigmund Freud e prezentată prin fotografii, scrieri dedicate ei de către Freud şi cărţi ale lui Freud traduse în franceză de Marie Bonaparte. Muzeul difuzează şi un film din 1930 creat de profesorul Laforgue şi Marie Bonaparte în timpul unui sejur dintr-o vară in Austria în casa de vacanţă a familiei Freud, unde îl putem vedea pe celebrul psihanalist în compania ei.

Detalii la: http://www.ile-de-france.culture.gouv.fr/actualite-57.htm

    Conferinţe

Pe 8 octombrie, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud), are loc o introducere la conferinţa de pe 9 octombrie, Spaces of the Unconscious – o seară de film Surviving Life (Theory and Practice), filmul lui Jan Švankmajer. În film este vorba despre Eugene, care trăieşte o viată dublă: e căsătorit cu Milada, însă el visează la frumoasa Evgenia. Dorind să-şi păstreze visul, merge să vadă un psihanalist, care va încerca să caute o interpretare experienţelor sale. Pe pereţi se află tablouri cu Freud şi Jung, care devin animate, ele aplaudînd, dezaprobînd sau certîndu-se.

***

Pe 9 octombrie, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud) are loc o conferinţă de o zi, Spaces of the Unconscious. Este vorba despre cum a fost folosită teoria despre inconştient a lui Freud in suprarealism, despre cum suprarealismul a influen ţat lumile culturale, interpersonale ş i interioare ale terapeuţilor ş i pacienţilor acestora.

Detalii la: http://www.freud.org.uk

***

În perioada 29-30 octombrie au loc, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud) o conferinţă de o zi şi o discuţie seara, pe tema Remote Control: Psychoanalysis and Television. Va fi discutat rolul psihologiei ş i eticii TV in lumea modernă. Cum func ţionează TV-ul intrapsihic şi interpersonal şi care e importanţa lui pentru psihoterapie?

Detalii la: http://www.freud.org.uk

    Diverse

Între 15 septembrie şi 3 octombrie are loc proiectul Dream Weaving la Muzeul Freud din Londra. Vor fi prezentate două opere de artă create ca parte a proiectului Dream Weaving din aprilie-iulie 2010. Această activitate lasă gîndurile să formeze vise şi să facă asociaţii libere.

Detalii la: http://www.freud.org.uk

***

La Cercle Freudien de Paris are loc Colocviul Cercului Freudian pe 1, 2 si 3 octombrie, despre psihanaliză şi scriere, subiect care ne duce imediat la autoanaliza lui Freud.

Detalii la: http://data.oedipe.org/media/congres/lecriture.pdf şi la: httt://www.cerclefreudien.org

***

Începînd cu 1 ianuarie 2010, operele lui Freud aparţin domeniului public. Textele lui fac obiectul unor traduceri inedite. Nu mai aparţin doar domeniului psihanalitic. Editorii le multiplică apariile. Scrisorile lui nu sunt încă disponibile în totalitate, însă sunt traduse în mod regulat. După lungi "băt ălii", scrisorile devin accesibile pentru a fi consultate la Library Congress din Washington unde au fost depuse si manuscrisele lui Freud. Două ediţii complete ale operei lui Freud au fost editate în limba germană: una în timpul vieţii lui (1940) şi alta după moartea sa (1952), ambele publicate la Londra.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa