Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Noiembrie 2012

Filme

Starring Sigmund Freud este un film de 28 de minute (2012), produs de DOCUMENTA, despre puţin cunoscuta cariera în film a lui Freud, sau mai bine zis a personajelor inspirate de acesta. Bazat pe un eseu de John Menick publicat în Frieze în 2011, filmul reprezintă o colecţie de apariţii ale personajului Sigmund Freud la televiziune şi în cinema, de la personajul creat de regizorul John Huston pînă la personajul Freud din Star Trek.

Conferinţe

Ȋntre 7-9 noiembrie are loc First Global Conference on Sport: Probing the Boundaries în Salzburg, Austria. Ȋn cadrul sesiunii 8, Football Cultures and Communities, va fi prezentat un articol intitulat Intolerance and Violence among Spectators: Towards a Psychosocial Explanation, al cărui autor este Andy Harvey de la Birckbeck College, UK. Ceea ce este interesant la acest articol este ca vorbeşte şi despre perspectiva lui Freud, şi anume despre dinamica psihică ce păstrează uniţi indivizii unui grup, creează regulile grupului, asigură continuitatea şi stabilitatea acestuia sau duce la dispariţia lui. Freud a subliniat importanţa liderului într-un grup: prin identificarea cu liderul, membrii grupului îşi păstrează unitatea. În situaţia spectatorilor unui meci de fotbal, de obicei nu există un singur lider şi de aceea se poate ajunge la haos.

***

În cadrul programului The Psychoanalytic Act and Creation, care are loc la New York, pe 9 noiembrie se află prezentarea How to Read a Work of Art. Este vorba despre înţelegerea metodelor pentru abordarea unei opere de artă. Vor fi prezentate şi consecinţele etice şi clinice ale acestor metode. Se porneşte de la ideea că artistul îl poate învăţa ceva pe psihanalist.

Detalii la: http://www.apres-coup.org/AC%20program%2012-13%20for%20web%20v5 .pdf

Articole

Se observă o creştere a preocupării pentru psihanaliză în viaţa de zi cu zi. În acest articol, Eva Pirosca scrie despre stadiile de dezvoltare a copilului:

http://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_emotionala/sigmund_freud_si_stadiile_de_de zvoltare_a_copilului

Resurse

Pînă pe 30 noiembrie poate fi testată gratuit o arhiva PEP Web cu publicaţii electronice despre psihanaliză. Aceasta include accesul complet la 46 de jurnale de psihanaliză, precum şi la cele 24 de volume ale ediţiei standard cu opere complete de Sigmund Freud.

Detalii la:

http://www.ed.ac.uk/schools-departments/information-services/services/library-museum-g allery/finding-resources/library-databases/e-resources-trials

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa