Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Noiembrie 2014

  • Prelegeri

Pe 14 şi 15 noiembrie au loc la Psychoanalytische Akademie din Viena două prelegeri pe tema inconş tientului în cultură ş i societate. Prelegerile continuă seria începută în 2014 despre inconştientul individual şi colectiv. În noiembrie, atenţia se va concentra pe inconştientul colectiv.

  • Grupuri de lectură

În cadrul evenimentelor organizate de Libre Association Freudienne, în luna noiembrie, se numără lectura unor texte fundamentale ale lui Sigmund Freud. Astfel, pe 18 noiembrie, la Paris, are loc lectura textului Eul şi sinele, iar pe 26 noiembrie, la Colombes, a textului Interpretarea viselor, urmate de discuţii. Pe 12 noiembrie are loc la Paris o discuţie despre teoria şi practica conducerii curei.

***

Printre seminariile de lectură conduse de Joël Clerget la Lyon se numără şi acela centrat pe lucrarea Problema economiei masochismului 6 noiembrie este una din datele la care se va discuta acest text.

  • Programe radiofonice

Pe 15 noiembrie are loc un program radiofonic intitulat Die Fackel-Neurose de Gerhard Naujoks pe wdr3.ge. Este vorba de povestea dr. Wittels redată în chip de farsă vieneză. Dr. Fritz Wittels a fost un susţină tor convins al psihanalizei şi, se spune, un om de mare talent. Ca psihanalist, a fost acceptat în cercul ilustru al lui Freud. Wittels l-a întîlnit pe Karl Kraus, cu care a şi împărţit iubirea unei tinere. Kraus, cu limba sa ascuţită, a tipărit cu rînd o carte cu aforisme despre Wittels, pentru a se răzbuna. Freud simte că reputaţia cercului său este în joc din cauza acestei c ărţi.

  • Alte evenimente

Pe 1 noiembrie, la Universitatea Denver, patru terapeuţi cunoscuţ i vor citi scrisori selectate din corespondenţa dintre Freud şi Sandor Ferenczi. Se va sublinia istoria terapiei prin cuvînt. Dupa citirea scrisorilor, prezentată ca un dialog dramatic, urmează o discuţie condusă de un moderator.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa