Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Noutăţi - Decembrie 2012

Cărţi

La editura Routledge a apă rut anul acesta cartea The Reception and Rendition of Freud in China, editată de Tao Jiang si Philip J. Ivanhoe.

Deş i Freud face doar ocazional scurte referiri la China şi la cultura chineză în lucrările sale, pentru aproape o sută de ani mul ţi intelectuali chinezi au studiat diferite teorii freudiene. Cu toate acestea, în timp ce unele caracteristici ale opiniilor lui Freud au fost călduros îmbrăţişate de la început şi apreciate pentru valorile lor explicative ş i terapeutice, alte aspecte au fost puternic criticate ca fiind neplauzibile sau inaplicabile în contextul chinezesc.

Această carte explorează istoria, receptarea, precum şi utilizarea teoriilor freudiene în China. Eseurile analizează contextul istoric al legăturii lui Freud cu China în secolul 20.

***

La editura Penguin a apărut romanul Freud's Sister , de Goce Smilevski, tradus din limba macedoneană de Christina E. Kramer. Romanul oferă un portret al Adolfinei ş i unul al fratelui ei mai mare, Sigmund Freud. Joyce Carol Oates ne prezintă în The New York Review of Books o recenzie a acestui roman, unde, pe lîngă impresiile legate de atmosfera melancolică şi meditativă a cărţii, ne prezintă şi o fotografie înfăţişîndu-l pe Sigmund Freud, împreună cu mama şi surorile sale la mormîntul tatălui acestora, din Viena anului 1897. Această bibliografie fictivă se concentrează pe personajul Adolfinei. Detalii la:

http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/dec/06/very-sad-freud/

Muzee

În Sankt-Petersburg există un muzeu Sigmund Freud al viselor. Acesta nu este un muzeu tradiţional; se bazează pe instala ţii pentru a face totul să par ă viu, pentru a le da impresia vizitatorilor că într-adevăr au intrat în lumea viselor creatorului psihanalizei. Muzeul a fost înfiinţat în 1999, pe 4 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima ediţie a cărţii lui Freud Interpretarea viselor. Muzeul oferă ocazia exploră rii lumii viselor, a teoriilor lui Freud, precum şi a pasiunii acestuia pentru artă şi obiecte antice de valoare. Spre deosebire de celelalte dou ă muzee dedicate lui Freud - cel din Londra şi cel din Viena - acesta nu are legătur ă cu un loc unde a trăit Freud. Muzeul e preocupat nu de o realitate exterioară, materială, ci de una psihică.

Diverse

În luna decembrie, pe datele de 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13 are loc un eveniment intitulat Sigmund Freud la Muzeul de manuscrise Karpeles din Tacoma, SUA.

--
Pagina realizată de Ana Drobot

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa