Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Actualităţi

 

  • Cărţi

O carte interesantă din anii 80 este "Şapte oameni care conduc lumea din mormânt" (Seven Men Who Rule the World From the Grave) scris ă de David Breese. Descoperim vieţile şi operele a şapte oameni - Charles Darwin, Karl Marx, Julius Wellhausen, John Dewey, Sigmund Freud, John Maynard Keynes şi Soren Kierkegard care, deşi nu mai sunt in viaţă, încă mai influenţează omenirea în ziua de azi. Cartea nu este foarte groasă - are aproximativ 200 pagini, prezentând mai mult o imagine generală a acestor personalităţi. Din pă cate,  nu poate fi folosită pentru a găsi biografii complete a acestor oameni.

Jonathan Lear lansează in 2005 o carte numită simplu "Freud". Autorul încearcă să demonstreze că teoriile creatorului psihanalizei sunt încă utile, în ciuda demonstraţiilor că există alte metode mai eficiente decât cele propuse de medicul neuropsihiatru. Deasemenea, el face diverse comparaţii între Sigmund şi clasicii Socrate şi Platon.

În 2006 apare "Interpretarea Crimelor" ("The Interpretation of Murder") de Jed Rubenfeld. Cartea are în jur de 450 de pagini. Freud a petrecut o săptămână în Statele Unite ale Americii (Manhattan), detaliu ignorat de majoritatea celor care scriu biografii despre el. Deşi avea să moară 30 de ani mai târziu, nu s-a mai întors niciodată in SUA. I-a numit pe americani "criminali" şi "să lbatici". Cum de a ajuns la această concluzie? Citiţi cartea şi veţi afla!

Joseph P. Merlino, Marilyn S. Jacobs, Judy Ann Kaplan şi K. Lynne Moritz au editat, în octombrie 2007, "Freud după 150 de ani: eseuri din secolul XXI despre un geniu" (Freud at 150: Twenty-First Century Essays on a Man of Genius). Cartea are în jur de 200 de pagini. Este o carte utilă pentru cel ce doreşte să se ini ţieze în lumea lui Freud ş i a operelor sale, dar şi pentru cel care este deja familiarizat cu acest domeniu şi vrea să cunoască o nouă perspectivă asupra medicului neuropsihiatru.

Richard Wollheim scrie "Sigmund Freud", o biografie intelectuală a lui Freud care prezintă o analiză a întregului corpus de opere ale psihanalistului. Conform lui Peter Gay de la Universitatea Yale acesta este "cel mai reuşit studiu asupra modului de gândire al lui Freud" ("The best study of Freud's thought").

Esther Freud, strănepoata lui Sigmund, şi-a lansat romanul "Love Falls", în care, printre altele, vorbeşte de străbunicul său şi de relaţia ei cu Germania de azi.

George Makari este autorul a "Revoluţia minţii – crearea psihanalizei" ("Revolution in Mind - the Creation of Psychoanalyşis"), o istorie a acestei paradigme psihologice cu elementele ce au fă cut-o importantă şi unică în epocă.

  • Documentare

"The Century of the Self" (Secolul Eului) este un documentar interesant realizat recent de BBC. Acesta vorbeşte despre cum oamenii cu influenţă în stat au folosit teoriile lui Freud pentru a controla masele şi a-şi menţine puterea î ntr-o societate democratică. Primul dintre aceştia a fost Edward Bernays, care a folosit tehnicile unchiului său, Sigmund Freud, în domeniul publicitar. Documentarul are 4 părţ i, fiecare durând aproximativ câte o oră:

1. Aparatele fericirii (Happiness Machines) - relevă relaţia lui Edward Bernays cu unchiul s ău şi felul în care acesta i-a utilizat teoriile pentru a manipula masele. Spre exemplu, a convins femeile că fumatul este un simbol al independenţei şi al libertăţii.

2. Ingineria consensului (The Engineering of Consent) dezvăluie maniera în care unii oameni au folosit teoriile lui Freud pentru a conduce după al doilea război mondial. Filmul poate fi găsit la http://video.google.com/videoplay?docid=-678466363224520614

3. Existăte un poliţist în mintea tuturora care trebuie distrus (There is a Policeman Inşide All Our Heads: He Must Be Destroyed) prezintă influenţa lui Freud în anii 60 şi încercă rile de contracarare a ideilor acestuia.

4. Opt oameni care beau vin in Kettering (Eight People Şipping Wine in Kettering) arată influen ţa teoriilor freudiene la sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului XXI în rândul politicienilor de stânga, precum Bill Clinton şi Tony Blair.

  • Expoziţii

Jean Anguera a organizat la Muzeul de Arte frumoase din Orleans o expoziţie numită "Omul pe câmp" (L'homme dans la plaine). În cadrul acesteia este prezentat omul singuratic în diferite ipostaze. Câmpul apare în postura de psihanalist, iar Sigmund Freud este reprezentat de fotoliul său.

  • Conferinţe

Pe 16 aprilie 2008 a avut loc la Universitatea de stat Lousiana conferinţa  "Psihanaliza şi buddhismul în secolul 21", susţinută de psihanalistul Jeffery Rubin. Aceasta reprezintă o tentativă a autorului de a integra buddhismul în psihanaliza freudiană.

  • Diverse

Uncommon Goods a lansat o colecţie de păpuşele psihanalitice. Setul cuprinde o canapea de terapie şi 3 păpu şele reprezentându-i pe Sigmund Freud, Anna Freud şi Carl Jung. Cutia în care se pot cumpăra poate fi folosită ca scenă de teatru. Pentru a le viziona, accesa ţi: http://www.uncommongoods.com/images/product/12060_lg.jpg

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescu.

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa