Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Actualităţi

 

 • Cărţi

Irvin Yalom a lansat When Nietzsche Wept (Când Nietzche a plâns) în cadrul căreia prezintă patru mari personalităţi a sfarşitului secolului al XIX-lea. Printre aceştia se numără Josef Breuer (fizician şi psiholog care a descoperit reflexul Herring-Breuer în respiraţie şi capacitatea urechii de a menţine echlibrul corpului uman), Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud şi Lou Salome (poet şi scriitor). Este o carte utilă pentru cei interesaţi de filosofie şi psihologie.

O altă carte în care apare Freud este The Death of Sigmund Freud: The Legacy of His Last Days (Moartea lui Sigmund Freud - ultimele sale zile). Jurnalistul londonez Mark Edmundson îşi incepe lucrarea cu prezentarea Vienei în 1938 în timpul invaziei lui Hitler şi o termină cu moartea lui Freud. Deasemenea, el îşi expune punctul de vedere în ceea ce priveşte anumite lucrări ale lui Sigmund.

 • Filme şi documentare

Un film ceva mai vechi din anii 70 este The Seven per-Cent Solution. Acesta reprezintă ecranizarea romanului din 1974 al lui Nicholas Meyer. Personajul principal este faimosul Sherlock Holmes. Acesta vine în Viena, unde este ajutat de Freud să se vindece de dependenţa de cocaină. Filmul îi are în rolurile principale pe Nicol Williamson ca Sherlock Holmes şi Alan Arkin ca Sigmund Freud.

The Secret Diary of Sigmund Freud (Jurnalul secret al lui Sigmund Freud) este un film din 1984 care durează 90 minute. Este o comedie bazată pe un jurnal ficţional al lui Freud în care este satirizată viaţa sa din copilărie şi până în momentul în care fondează psihanaliza.

În 1999 se lansează Biografia mileniului - 100 de oameni, 1000 de ani (Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years), un documentar în patru părţi, fiecare durând aproximativ 50 de minute. Filmul prezintă succint o sută de personalităţi care au marcat considerabil istoria omenirii, printre care şi Sigmund Freud.

În 2004 se lansează The question of God - Sigmund Freud and C. S. Lewis (Problematica lui Dumnezeu la Sigmund Freud şi C. S. Lewis). Filmul durează în jur de 3-4 ore.  Acesta prezintă concepţiile opuse a două personalităţi în ceea ce priveşte religia: Lewis (autorul cronicilor din Narnia), care crede în Dumnezeu şi Freud - ateul convins.

Sigmund Freud - Proffessional Psychoanalyst (Sigmund Freud - psihanalist profesional) este un desen animat simpatic din 2005 prin care se prezintă o zi de muncă din viaţa medicului.

În Europa, o ecranizare din 2007 a operei de 1200 pagini a lui Geert Mak constă în istoria Europei între anii 1900 şi 2000. Documentarul are 35 de părţi, fiecare având în jur de 40 de minute. Printre personalităţile prezentate îl regasim şi pe Freud.

 • Spectacole

Universitatea Notre Dame de Namur din Statele Unite ale Americiia a organizat, pe 24 aprilie, spectacolul de dans Mosaic in Motion (Mozaic în mişcare) în care actorii au fost studenţii facultăţii. Trei dintre personajele acestui spectacol sunt creaţiile lui Sigmund Freud - Sinele, Eul şi Supraeul. Regizorul spectacolului consideră Sinele o energie instinctuală pe care o posedăm cu toţii şi care ne-a ajutat să supravieţuim de-a lungul secolelor. Mai este de parere că, dacă menţinem această energie închisă în noi, ea poate cauza haos psihic. Eul reprezintă, conform aceluiaşi, tot ceea ce ne determină să fim diferiţi de ceilalţi.

 • Divertisment

Pentru cei amatori de divertisment, iată cateva dintre apariţiile în materie de Freud:

 • Ceas Freud - cu fiecare secundă ce trece, aflăm ce se află în mintea acestuia. Pentru a viziona, daţi click pe http://www.philosophersguild.com/pics/0127_s.gif
   
 • Păpuşă Freud care dă din cap - mult mai ieftină decât vizitele regulate la psiholog. O puteţi pune în faţa dumneavoastră şi îi spuneţi tot ceea ce aveţi pe suflet. Freud dă din cap afirmativ. La un moment dat vă veţi simţi mai uşurat!
   
 • Tickle me Freud - o jucărie de pluş cu infăţişarea lui Sigmund. Prin apăsarea piciorului, el izbucneşte în râs. Un instrument util în terapia prin râs.
   
 • Acadele cu gust de pepene verde în forma capului lui Freud. Pentru cei interesaţi: http://www.popgadget.net/images/freud-head-lollipops.jpg

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescu.

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa