Sigmund Freud > Noutăţi

Sigmund FreudFREUD
Actualităţi

 

  • Cărţi

Trei drumuri şi trei fire epice converg în  romanul lui Salley Vickers ce tratează complexul lui Oedip. Personajul principal în Where Three Roads Meet (Unde cele trei drumuri se intîlnesc) este cel ce a teoretizat complexul lui Oedip, Sigmund Freud, care primeşte o serie de vizite de la  prezicătorul orb din Teba, Tiresias. pus de cancer la maxilar, Freud se retrage în Londra în ajunul celui de-al doilea ră zboi mondial Dezlipireea de Viena a fost una grea pentru Freud, care şi-a lăsat familia. Iniţial Sigmund este sceptic în legătura cu prezicerile oraculului din Teba, însă, pe măsură ce timpul trece şi profeţ ia despre Oedip devine realitate, Freud începe cercetările pe această temă.

  • Filme

Ich hiess Sabina Spielrein este un film din 2002 ce prezintă povestea unei rusoaice, Sabina Spielrein care, spre deosebire de alte femei, nu a dispărut complet în istorie. Filmul lui Elisabeth Márton se bazează pe documentele despre Sabina ce au fost descoperite în 1977 la Institutul de Psihologie din Geneva. Spielrein ajunge la vîrsta de 18 ani în clinica Burghölzli din Zurich, unde devine prima pacientă a lui Jung. Cei doi ajung să se placă reciproc, ceea ce nu e pe placul lui Freud. Sabina devine ea insăşi psihanalist, practicînd această meserie opt ani mai tîrziu. Corespondenţa între Freud, Jung şi Spielrein găsită în subsolul din clădirea din Geneva a devenit esenţială pentru a înţelege evoluţ ia psihanalizei.

  • Teatru

Compania de teatru Abingdon din New York a anunţat sezonul al 16lea (2008-2009), care include cinci piese de teatru americane. Una dintre acestea este Freudian Slips (24 ianuarie-15 februarie), piesa scrisă de către Marvin Lifschitz şi regizată de Tom Bloom. În această premier ă mondială, Sigmund Freud este obsedat de o frumoasă pacientă, şi visează că-l ucide pe iubitul acesteia, un alt pacient.

  • Educaţie

70 de ani după ce Freud a fugit de nazişti, Viena şi-a împlinit în sfîrşit un vis : o universitate dedicată psihoterapiei. Alfred Pritz, fondatorul şi rectorul Universităţ ii Sigmund Freud din Viena declară : Suntem prima universitate din lume care ofer ă posibilitatea unor studii sută la sută în domeniul psihoterapiei, despre care se ştie că Freud visa incă din 1928. universitatea avea iniţial, în 2005, 40 de studenţi, iar numărul acestora a crescut la mai mult de 500 în prezent. Credeam că vom avea în jur de 200-300 de studenţi, iar acum aştept ăm în jur de 700-800 în următorii doi ani, declară rectorul.

  • Diverse

- Cei ce folosesc Wikipedia sunt împărţiţi în dou ă categorii: scepticii care o consideră o enciclopedie a amatorilor, prin urmare o enciclopedie plină de erori, şi cei care o văd ca pe o bogată sursă  cu un grad ridicat de credibilitate. Pentru sceptici există Enciclopedia Blackwell de sociologie online, creată de sociologi din domeniul academic. Lansată în ianuarie 2007 şi revizuită de trei ori pe an, utilizatorii vor fi plăcut impresionaţi de volumul de informaţii corecte de care dispune această enciclopedie şi de modul în care site-ul este aranjat. Freud ocupă, spre exemplu, un loc important în baza lor de date, cu trimiteri biobibli ografice, 33 de opere ce-l menţionează pe medicul neuropsihiatru şi cu trimiteri le personalităţile rela ţionate cu acesta.

- Freud Museum din Londra a găzduit, pe data de 12 iunie 2008, o conferinţă sustinută de Jonathan Miller pe tema vieţii şi carierei sale. Amintim că Miller este autorul a numeroase căr ţi, printre care se numără ş i Freud: The Man, His World and His Influence din 1972.

- Acelaşi muzeu susţine, prin Adam Phillips, o conferinţă în memoria lui Freud – Freud Helplessness – pe 26 iunie 2008, la ora 19:30, la The Conay Hall WC1.

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescu

Nouăţi


Home

Biografie

Cronologie

Autoanaliza

Comitetul secret

Dizidenţii

Dicţionar

Bibliografie

Recenzii

Referinţe

Mărturii

Imagini

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa