Carl Jung > Astrologie

Psihanaliza și astrologie - dilema evităm sau vindecăm

Ideea de a compara astrologia și psihanaliza jungiană poate părea inadecvată. Astrologia este o știință ocultă, poate chiar o superstiție, în timp ce psihanaliza este o știință a psihicului degajată prin experiențe clinice, deci aproapiată de științele moderne. Totuși, Jung a studiat astrologia chiar dacă nu necesar din perspective pe care o semnalăm aici.

harta natala
Hartă natală în astrologie
Daca e să luăm în considerare teoria lui Adler despre compensarea inferiorității organice, pasiunea unui individ pentru ocultism, să zicem, s-ar putea reduce la o miopie severă sau altă disfuncție legată de acuitatea vizuală. Și totuși dacă studiem astrograma respectivului vom vedea o situație cum ar fi Saturn nativ în casa a II-a, în Scorpion. Deschidem cartea de aspecte și citim că această configurație predispune printre altele la gust pentru vrăjitorie și ocultism!

În psihanaliză, divorțurile dese și în general dificultățile cu femeile pot fi reduse la sentimente de nesiguranță, la o fixație la imaginea maternală nelichidată (bărbatul o caută mereu pe mama sa în parteneră), la teama de a fi înghițit (castrare) de o relație de lungă durată etc. Întotdeauna vom găsi sau vom crede că am găsit asemenea cauze în biografia individului marcat de problemele cu partenera de viață. Și totuși dacă privim în astrograma natală vom găsi probabil o situație ca de exemplu Luna în Berbec, în casa a VII-a. Citim în cartea de aspecte că această configurație predispune la despărțiri dese în sfera relațiilor apropiate, amicale, și chiar la divorțuri etc.

Un tranzit de Saturn pe Jupiter (conjuncție) în situația de mai sus aduce căsătorie (cu un personaj marcat de Jupiter) care durează o vreme, schimbarea domiciliului și dificultăți financiare - acestea din urmă sunt reprezentate și de alte aspecte ale astrogramei personale.

Un caracter foarte critic, un mare moralist și chiar bun psiholog (deci înclinat spre această meserie) poate fi un subiect care are ascendentul în Balanță și Saturn în Scorpion, în casa I (a ascendentului).

În fine, o personalitate marcată de violență și mai ales sadism în dragoste poate avea în astrograma natală un Marte în Pești, în casa a VI-a. Citim în cartea de aspecte: nativul are înclinații sadice în dragoste...

Toate aceste lucruri pot fi prevăzute (profetizate) de cel care cunoaște astrologie bine și are o experiență vastă în interpretare. (Din nefericire, azi, astrologii nu mai au timp de așa ceva!)

simboluri planetare
Simbolurile planetare în astrologie
Se pune deci întrebarea dacă vindecăm psihanalitic problemele de mai sus sau doar încercăm să le prevedem și să le evităm cu ajutorul astrologiei? Mai mult chiar, această dilemă - evitare sau vindecare - ne invită să credem că în realitate nu putem trata ceea ce pare a fi o trăsătură a destinului individului, a comportamentului său. Și, desigur, psihanaliza nu lucrează în general cu asemenea noțiuni și nici cu informațiile prețioase pe care le implică ele.

Sadismul în dragoste, ca în cazul de mai sus, cu Marte în Pești, nu pare a fi o maladie, nicidecum o fixație a libidoului anal sau o întoarcere în afară a pulsiunii distructive. Pentru astrolog această pornire, discutabilă din punct de vedere moral, nu este deloc așa. Ea este o caracteristică a individului care s-a născut cu o configurație astrală ce include această înclinație. Deci ceva natural. Desigur că această constatare ridică probleme insolubile și pentru psihanaliză.

Jung pare să fi depășit această mare dilemă - evităm sau vindecăm - cînd afirma că ceea ce trebuie să obținem în final (după o psihoterapie de cîțiva ani) nu este perfecțiunea (morală, etică), ci plenitudinea. Aceasta din urmă include o sumă de aspecte pozitive și negative care au fost puse laolaltă și conviețuiesc bine împreună. Integrarea răului, a lui Satan în ultima instanță este una din ideile forță care au condus munca analitică a lui Jung de-a lungul celei mai mari părți a vieții sale.(1)

Note:
1.
...Auto cunoașterea are anumite consecințe etice care nu sunt doar recunoscute pasiv ci necesită să fie active în practică. ...Sinele în efortul de auto-realizare merge dincolo de personalitatea eului, în toate direcțiile; datorită naturii sale atotcuprinzătoare el este mai luminos și mai întunecos decît eul și ca urmare confruntă eul cu ceea ce ar vrea să evite. (C.G. Jung: Mysterium Coniunctionis, The Collected Works, vol. 14, Princeton University Press, 1989, p. 545. Traducerea fragmentului de Jean Chiriac).

--
Articol de Jean Chiriac

©2015, AROPA. Toate drepturile rezervate.