Psihanaliza > Editorial

 "Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu"

Am primit recent cîteva emailuri de reclamă de la un oarecare IT Magazin. NU trebuie să mai spun că nu m-am înscris niciodată pe newsletterului acestui "Magazin". Nu ştiu cu ce se ocupă dar ştiu că mă agasează cu mesaje nesolicitate ceea ce se numeşte, cum bine ştim, spam. La un moment dat m-am hotărît să pun capăt acestui abuz cerînd dezabonarea - deşi, repet, nu am solicitat niciodată abonarea. În josul paginii este un link pe care eşti sfătuit să apeşi dacă vrei să te de zabonezi. Este ce am şi făcut. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. A trebui să completez un cîmp special cu adresa mea de email care este folosită de ei abuziv. Am făcut şi asta. La care primesc un mesaj cum că nu e suficient, că voi mai primi şi un email de la IT Magazin ca să închei dezabonarea. Primesc într-adevăr un email în care există un alt link pe care trebuie să apăs ca să confirm (de ce din nou?) dorinţa de a mă dezabona. Fireşte că nu fac imprudenţa să apăs pe el din clientul de email pentru a nu oferi şi alte detalii importante despre mine acestei firme dubioase. După cum ştii, atunci cînd dai click pe un link inclus în mesajul din email, celălalt - expeditorul - poate recepţiona informaţii importante despre calculatorul tău, care pot compromite securitatea lui. În fine, copiez linkul, îl pun în browser şi apăs pentru destinaţie. În cele din urmă sunt dezabonat după ce au trecut minute bune de la prima mea tentativa!

Ce vreau să spun este că întîrzierea cu care te dezabonează cel care abuzează de adresa ta de email este un semn. Pe de o parte, evident, el doreşte ca dezabonarea să fie cît mai dificilă, în aşa fel încît poate-poate nu reuşeşti să mergi pînă la capăt. Iar, psihologic vorbind, cel care abuzea ză nu poate admite că este rejectat, că bunurile sale nu sunt căutate şi că magazinul lui virtual nu este preţuit. E ca în faimoasele cuvinte: Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!

Problema este că Internetul de azi are legile lui care trebuie respectate printre care şi obligativitatea de a nu trimite spam = email nesolicitat. Şi chiar dacă emailul este solicitat, trebuie să existe o posibilitate de dezabonare. Firmele serioase de afară au un proces de dezabonare mult mai simplu (există şi excepţii). La noi însă, aspectul care ţine de menajarea şi respectarea dorinţelor destinatarului este încă sub semnul întrebării. Majoritatea firmelor de la noi care ne invadează cu spam fac dezabonarea fie invizibilă, fie g reu de realizat.

Există ideea că bombardînd pe cineva cu reclame nesolicitate îl obligi cumva, în final, să cumpere. Nu e deloc adevărat! Fie numai şi pentru faptul că nu oricine este interesat la un moment dat de instalaţii galvanice (sic!) şi alte asemenea oferte "tentante". Adică, reclama oarbă este departe de a aduce satisfacţii celui care o practică. Dar sigur că aceste lucruri nu îi interesează pe românii care şi-au făcut recent primele lor magazine online şi aspiră la cîştiguri fabuloase, peste noapte, numai prin reclamă trimisă aiurea la destinatari.

21 nov. 2010

Recent am primit iar un newsletter de la o firmă la care nu m-am abonat niciodată. În finalul documentului se spune că adresa mea de email a fost extrasă dintr-un loc public (un neadevăr). Dacă vreau să mă dezabonez să apăs pe linkul unsubscribe din josul paginii. Simptomatic pentru cele spuse mai sus, acest link pur şi simplu nu există!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa