Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

 "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu"

Am primit recent cîteva emailuri de reclamă de la un oarecare IT Magazin. NU trebuie să mai spun că nu m-am înscris niciodată pe newsletterului acestui " Magazin". Nu știu cu ce se ocupă dar știu că mă agasează cu mesaje nesolicitate ceea ce se numește, cum bine știm, spam. La un moment dat m-am hotărît să pun capăt acestui abuz cerînd dezabonarea - deși, repet, nu am solicitat niciodată abonarea. În josul paginii este un link pe care ești sfătuit să apeși dacă vrei să te dezabonezi. Este ce am și făcut. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. A trebui să completez un cîmp special cu adresa mea de email care este folosită de ei abuziv. Am făcut și asta. La care primesc un mesaj cum că nu e suficient, că voi mai primi și un email de la IT Magazin ca să închei dezabonarea. Primesc într-adevăr un email în care există un alt link pe care trebuie să apăs ca să confirm (de ce din nou?) dorința de a mă dezabona. Firește că nu fac imprudența să apăs pe el din clientul de email pentru a nu oferi și alte detalii importante despre mine acestei firme dubioase. După cum știi, atunci cînd dai click pe un link inclus în mesajul din email, celălalt - expeditorul - poate recepționa informații importante despre calculatorul tău, care pot compromite securitatea lui. În fine, copiez linkul, îl pun în browser și apăs pentru destinație. În cele din urmă sunt dezabonat după ce au trecut minute bune de la prima mea tentativa!

Ce vreau să spun este că întîrzierea cu care te dezabonează cel care abuzează de adresa ta de email este un semn. Pe de o parte, evident, el dorește ca dezabonarea să fie cît mai dificilă, în așa fel încît poate-poate nu reușești să mergi pînă la capăt. Iar , psihologic vorbind, cel care abuzează nu poate admite că este rejectat, că bunurile sale nu sunt căutate și că magazinul lui virtual nu este prețuit. E ca în faimoasele cuvinte: Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!

Problema este că Internetul de azi are legile lui care trebuie respectate printre care și obligativitatea de a nu trimite spam = email nesolicitat. Și chiar dacă emailul este solicitat, trebuie să existe o posibilitate de dezabonare. Firmele serioase de afară au un proces de dezabonare mult mai simplu (există și excepții). La noi însă, aspectul care ține de menajarea și respectarea dorințelor destinatarului este încă sub semnul întrebării. Majoritatea firmelor de la noi care ne invadează cu spam fac dezabonarea fie invizibilă, fie g reu de realizat.

Există ideea că bombardînd pe cineva cu reclame nesolicitate îl obligi cumva, în final, să cumpere. Nu e deloc adevărat! Fie numai și pentru faptul că nu oricine este interesat la un moment dat de instalații galvanice (sic!) și alte asemenea oferte "tentante". Adică, reclama oarbă este departe de a aduce satisfacții celui care o practică. Dar sigur că aceste lucruri nu îi interesează pe românii care și-au făcut recent primele lor magazine online și aspiră la cîștiguri fabuloase, peste noapte, numai prin reclamă trimisă aiurea la destinatari.

21 nov. 2010

Recent am primit iar un newsletter de la o firmă la care nu m-am abonat niciodată. În finalul documentului se spune că adresa mea de email a fost extrasă dintr-un loc public (un neadevăr). Dacă vreau să mă dezabonez să apăs pe linkul unsubscribe din josul paginii. Simptomatic pentru cele spuse mai sus, acest link pur și simplu nu există!

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa