Psihanaliza > Editorial

Afaceri prospere în vremuri de criză

Aflu cu surprindere că pe vreme de criză există multe oportunităţi de afaceri pentru oameni întreprinzători. Se repetă chestia asta de cîteva ori, zilnic, la un post TV (poate nu singurul). Urmează cîteva explicaţii despre cam ce se cere acum pe piaţă, despre furnizori - cu care, chipurile, am putea avea înţelegeri mai avantajoase - şi apoi se precizează că e vorba de servicii (sic). Toate bune şi frumoasă dacă nu ar intra în discuţie şi sursele de finanţare. Acum băncile nu mai acordă credite aşa uşor, îmi spune vocea de la TV. Da, asta ştiam şi eu, că băncile au devenit mult mai reticente. Chiar m-am şi întrebat cum să demarezi o afacere serioasă în asemenea condiţii? Tot vocea mă salvează explicîndu-mi cu răbdare că pot folosi banii proprii şi/sau ai prietenilor sau familiei!

Recunosc că am pufnit în rîs la această veste - chiar nu-mi trecuse prin minte cît de simplu e. Iei din banii de salariu - dacă mai ai aşa ceva - sau din economii - dacă ţi-au mai rămas după rate şi obligaţii zilnice - sau pur şi simplu te împrumuţi. Şi asta pentru a demara o afacere profitabila în momente de criză!

Nu e prima dată cînd aud lucruri stupide, idioate chiar, la TV sau radio, la posturi din România. Totuşi aceste îndemnuri spre afaceri profitabile cu banii din buzunar parcă întrec orice imaginaţie... Şi mă întreb, ca de obicei, care să fie interesul, ce slujesc aceste informaţii "binevoitoare" sau pe cine?

Prima ideea e că băncile au nevoie de tot mai mulţi bani. Şi dacă eu nu am bani, au poate apropiaţii mei. Dar banii ăştia nu sunt deja în bănci? Parţial, da. Mari sume însă sunt stocate în bunuri imobiliare şi de al soi care nu aduc nimic - mă refer la profit bancar. Şi asta impune un subiect de meditaţie: cum să facem - noi, băncile - să punem mîna pe banii ăştia stocaţi în obiecte moarte, inutile (din punctul nostru de vedere), cum putem toca (şi) aceste bunuri? Răspunsul e simplu (se pare): îi stimulăm pe proşti să înceapă ceva cu iz de afacere punînd în joc ACESTE resurse financiare. Cum afacerea în aceste vremuri nu va merge, resursele cu pricina vor reveni băncilor într-o formă sau alta...

Iubesc occidentul şi democraţia. Iubesc boala "lor" care se numeşte profit pe orice cale. Dar parcă Românii au cam întins coarda. Parcă la noi lucrurile au scăpat de sub control. Şi nu mă refer numai la programele TV şi radio!

--
aprilie 2010

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa