Psihanaliza > Editorial

Totul dezinteresat, pentru binele colectiv!

Jean Chiriac

Un site specializat pe afaceri online mă anunță că am de făcut 5 pași pînă la avea deplin acces la milioane de clienți din mediil e sociale. Ce vrea să zică asta? Simplu: toată lumea care s-a înregimentat cumva în rîndurile celor care posedă conturi pe facebook și alte asemenea "medii sociale" este la picioarele mele, adică posibilă clientelă pentru produsele mele (dacă sînt negustor). Site-ul cu pricina mă învață gratuit cum să procedez ca să am acces la această masă de clienți posibili care nu așteaptă altceva decît să fie pescuiți de vînzători dibaci.

De ce scriu asta aici? Pentru a reteza din fașă iluzia tuturor celor care mai cred cu tărie în funcția de socializare și informare a internetului. Am afirmat de milioane de ori că Internetul nu este creat nici pentru socializare și nici pentru informare de dragul informării. Că interesul primordial care a dus la apariția lui este facilizarea comerțului, adică vînzarea de produse și servicii (nu contează ce).

În acest sens s-au creat dispozitive de socializare în care să "șeruiești" diverse nimicuri: poze, filmulețe de vacanță, piese muzicale, texte, glume, idei minore. Cu o reclamă imensă și autoritară aceste dispozitive au atras milioane de tineri (și nu numai ) așa încît e aproape imposibil să nu vrei să ai propriul blog sau conturi multiple la facebook, wordpress, twitter și altele la fel.

Adunînd laolaltă milioane de oameni s-a realizat visul oricărui comerciant: aglomerarea într-un singur loc a viitorilor clienți în așa fel încît să poate fi influențați fără mare efort și cu maximum de profit.

Este ca la pescuit. Înainte de a lansa undița, hrănești viitoarele victime cu firimituri. După ce aduni bancurile de pești sau creezi un mediu nutritiv, arunci momeala. Jucăriile de genul facebook sunt hrănirea gratuită. Adunați laolaltă, peștișorii tineri, fără experiență, sunt ademeniți cu produsele vînzătorilor și de aici încep afacerile.

Ideal este că în acest proces complex axat pe profit imediat toată lumea are impresia că crează socializare - idee nobilă și scutitoare de taxe! - adică face lucruri demne de moralitatea imaculată a societăților moderne post-creștine, care, chipurile, urmăresc nonprofitul. Nu se pomenește nimic de comerț, așa încît victimele să fie convinse că nu asta se caută. Nimeni nu face bani, nimeni nu vrea bani - totul este gratis, totul este pentru binele colectiv!

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa