Psihanaliza > Editorial

Totul dezinteresat, pentru binele colectiv!

Jean Chiriac

Un site specializat pe afaceri online mă anunţă că am de făcut 5 paşi pînă la avea deplin acces la milioane de clienţi din mediile sociale. Ce vrea să zică asta? Simplu: toată lumea care s-a înregimentat cumva în rîndurile ce lor care posedă conturi pe facebook şi alte asemenea "medii sociale" este la picioarele mele, adică posibilă clientelă pentru produsele mele (dacă sînt negustor). Site-ul cu pricina mă învaţă gratuit cum să procedez ca să am acces la această masă de clienţi posibili care nu aşteaptă altceva decît să fie pescuiţi de vînzători dibaci.

De ce scriu asta aici? Pentru a reteza din faşă iluzia tuturor celor care mai cred cu tărie în funcţia de socializare şi informare a internetului. Am afirmat de milioane de ori că Internetul nu este creat nici pentru socializare şi nici pentru informare de dragul informării. Că interesul primordial care a dus la apariţia lui este facilizarea comerţului, adică vînzarea de produse şi servicii (nu contează ce) .

În acest sens s-au creat dispozitive de socializare în care să "şeruieşti " diverse nimicuri: poze, filmuleţe de vacanţă, piese muzicale, texte, glume, idei minore. Cu o reclamă imensă şi autoritară aceste dispozitive au atras milioane de tineri (şi nu numai ) aşa încît e aproape imposibil să nu vrei să ai propriul blog sau conturi multiple la facebook, wordpress, twitter şi altele la fel.

Adunînd laolaltă milioane de oameni s-a realizat visul oricărui comerciant: aglomerarea într-un singur loc a viitorilor clienţi în aşa fel încît să poate fi influenţaţi fără mare efort şi cu maximum de profit.

Este ca la pescuit. Înainte de a lansa undiţa, hrăneşti viitoarele victime cu firimituri . După ce aduni bancurile de peşti sau creezi un mediu nutritiv, arunci momeala. Jucăriile de genul facebook sunt hrănirea gratuită. Adunaţi laolaltă, peştişorii tineri, fără experienţă, sunt ademeniţi cu produsele vînzătorilor şi de aici încep afacerile.

Ideal este că în acest proces complex axat pe profit imediat toată lumea are impresia că crează socializare - idee nobilă şi scutitoare de taxe! - adică face lucruri demne de moralitatea imaculată a societăţilor moderne post-creştine, care, chipurile, urmăresc nonprofitul. Nu se pomeneşte nimic de comerţ, aşa încît victimele să fie convinse că nu asta se caută. Nimeni nu face bani, nimeni nu vrea bani - totul este gratis, totul este pentru binele colectiv!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa