Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

 Revenirea la sănătatea esențială

de Jean Chiriac

 

Greenpeace este și în România! Am aflat recent dintr-un mesaj expediat pe adresa noastră de susnumita organizație în versiune românească. M-a mirat să o aflu aici și am fost puțin suspicios pentru că un link duce către Donații. Mi-am zis că ar putea fi ceva necurat la mijloc. Mi-am amintit de desele intervenții ale unor persoane mergînd din ușă în ușă cu o listă și pretinzînd că strîng donații pentru biserică sau copiii abandonați etc. Am verificat, așadar, dacă e vorba de Greenpeace (și nu de o simulare).

Am decis să particip și eu la răspîndirea unor mesaje privind clima pe planetă și am pus un banner pe pagina principală a site-ului nostru. Te invit să dai click și să vezi cum poți participa și tu la salvarea climei. Dar altceva am vrut să scriu aici.

Faptul că ecologia, lupta pentru o planetă curată și pentru biodiversitate - în general toată activitatea dusă de Greenpeace - nu este străină de psihanaliză. Psihanaliza acționează și ea prin mijloace curate - fără medicamente toxice și intervenții care lezează viața psihică și chiar somatică - și pornește de la premiza că viața noastră psihică poate fi ajutată să depășească reziduurile patologice ale trecutului, accidentele psihice, complexele induse de medii nesănătoase, de persoane fără o elementară educație morală și etică. Psihanaliza, deși își are originile în cercetarea clinică, nu este deloc străină, dimpotrivă, de sănătatea autentică, care implică capacitatea de a munci și de a iubi.

Problema este că alegem mai repede să milităm pentru curățenia mediului nostru natural decît pentru cea a psihicului. Această neglijență are repercusiuni, însă, și asupra modului în care interacționăm cu mediul. Adevărata educație nu provine numai din însușirea sloganurilor cu Să salvăm natura, ci din descoperirea modului de funcționare a psihicului nostru și revelarea carențelor, și mai ales a efectelor lor. Un om nevrozat, un isteric, obsesiv-fobic etc. nu va avea nici o relație sănătoasă cu natura. Cînd natura noastră internă - într-adevăr, avem o natură interioară - este periclitată, cea externă nici nu mai contează!

Psihanaliză este, așadar, o continuare a Păcii verzi, înăuntru. Nu pentru că Freud, părintele psihanalizei, ar fi fost solidar cu această adevărată mișcare socială, ci pentru că premizele sunt aceleași: revenirea la sănătatea esențială care este cea a ordinii naturale.

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa