Psihanaliza > Editorial

 Revenirea la sănătatea esenţială

de Jean Chiriac

 

Greenpeace este şi în România! Am aflat recent dintr-un mesaj expediat pe adresa noastră de susnumita organizaţie în versiune românească. M-a mirat să o aflu aici şi am fost puţin suspicios pentru că un link duce către Donaţii. Mi-am zis că ar putea fi ceva necurat la mijloc. Mi-am amintit de desele intervenţii ale unor persoane mergînd din uşă în uşă cu o listă şi pretinzînd că strîng donaţii pentru biserică sau copiii abandonaţi etc. Am verificat, aşadar, dacă e vorba de Greenpeace (şi nu de o simulare).

Am decis să particip şi eu la ră spîndirea unor mesaje privind clima pe planetă şi am pus un banner pe pagina principală a site-ului nostru. Te invit să dai click şi să vezi cum poţi participa şi tu la salvarea climei. Dar altceva am vrut să scriu aici.

Faptul că ecologia, lupta pentru o planetă curată şi pentru biodiversitate - în general toată activitatea dusă de Greenpeace - nu este străină de psihanaliză. Psihanaliza acţionează şi ea prin mijloace curate - fără medicamente toxice şi intervenţii care lezează viaţa psihică şi chiar somatică - şi porneşte de la premiza că viaţa noastră psihică poate fi ajutată să depăşească reziduurile patologice ale trecutului, accidentele psihice, complexele induse de medii nesănătoase, de persoane fără o elementară educaţie morală şi etică. Psihanaliza, deşi îşi are originile în cercetarea clinică, nu este deloc străină, dimpotrivă, de sănătatea autentică, care implică capacitatea de a munci şi de a iubi.

Problema este că alegem mai repede să milităm pentru curăţenia mediului nostru natural decît pentru cea a psihicu lui. Această neglijenţă are repercusiuni, însă, şi asupra modului în care interacţionăm cu mediul. Adevărata educaţie nu provine numai din însuşirea sloganurilor cu Să salvăm natura, ci din descoperirea modului de funcţionare a psihicului nostru şi revelarea carenţelor, şi mai ales a efectelor lor. Un om nevrozat, un isteric, obsesiv-fobic etc. nu va avea nici o relaţie sănătoasă cu natura. Cînd natura noastră internă - într-adevăr, avem o natură interioară - este periclitată, cea externă nici nu mai contează!

Psihanaliză este, aşadar, o continuare a Păcii verzi, înăuntru. Nu pentru că Freud, părintele psihanalizei, ar fi fost solidar cu această adevărată mişcare socială, ci pentru că premizele sunt aceleaşi: revenirea la sănătatea esenţială care este cea a ordinii naturale.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa