Psihanaliza > Editorial

 Au luat-o românii razna?

Zilele trecute aflam că suita de cutremure devastatoare din Japonia nu i-a intimidat pe japonezi. De ce? Pentru că sunt educaţi încă de mici să facă faţă acestor catastrofe. Un cutremur este însă o situaţie limită care poate provoca, atunci cînd este devastator, reacţii necontrolate. Nu e cazul la japonezi şi pentru că au conştiinţa acestui pericol dar şi pentru că sunt un popor disciplinat.

Ieri am înregistrat la TV următorul subtitlu înscris pe suite de imagini apocaliptice parcă: "Au luat-o românii razna"? Nu, nu era vorba de fenomene devastatoare ale naturii care insuflă frică şi acel sentiment ştiut de "scapă cine poate", Erau pur şi simplu situaţii obişnuite de viaţă în care românii se purtau monstruos din punct de vedere etic. Fie că era vorba de simpli cetăţeni, de politicieni sau funcţionari publici, chiar miniştri. Ei bine, prezentatoarea emisiunii TV se întreba cu mirare ce se întîmplă cu românii şi încerca să afle de la invitaţi.

Replicile invitaţilor nu au fost prea strălucite - nu ne-au elucidat. Nu am aflat de ce românii nu sunt şi ei ca japonezii, disciplinaţi, respectuoşi, cu bun simţ faţă de aproape. Totuşi îmi revine mereu în minte emfaza cu care mulţi afirmă sus şi tare: Sîntem popor creştin. Mîndria de creştini este pentru unii o comoară naţională deşi nu se împacă deloc cu "să moară şi capra vecinului"!

Cred că ceea ce-i pune pe români în derută este noua democraţie, sau ceea ce se crede că este democraţia după '89. O democraţie care se pupă la noi cu ideea că în sfîrşit poate face oricine orice vrea. Pe de o parte, democraţia justifică furtul şi impostura celor de jos, pe de altă parte, măsurile abuzive, care sfidează adeseori legea, ale liderilor. Într-un cuvînt, o brambureală fără precedent.

Românii sînt derutaţi de ceea ce li se cere şi pentru că nu li se potriveşte. Nimeni nu ţine cont de faptul evident că democraţia, cu tot ce inspiră ea, e contrară eticii creştin-ortodoxe. Chiar şi cu o biserică în schimbare, care alege căi noi de exprimare, democraţia rămîne un fenomen de neînţeles. Aşadar, nu ne rămîne decît să pendulăm între libertatea fără limite şi brutalitate. Fenomen ce evocă fără îndoială deruta, neputinţa de autodefinire într-un cadru permanent afectat de schimbare.

La întrebarea: "au luat-o românii razna" ar trebui răspuns cu un "da" hotărît. Cînd faci experimente sociale fără să explici măcar de ce, cum, şi cu ce scop, nu te poţi aştepta la reacţii de bun simţ. Ori asta facem de ceva ani buni: desfiinţăm limite şi impunem altele fără nicio raţiune!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa