Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

 Au luat-o românii razna?

Zilele trecute aflam că suita de cutremure devastatoare din Japonia nu i-a intimidat pe japonezi. De ce? Pentru că sunt educați încă de mici să facă față acestor catastrofe. Un cutremur este însă o situație limită care poate provoca, atunci cînd este devastator, reacții necontrolate. Nu e cazul la japonezi și pentru că au conștiința acestui pericol dar și pentru că sunt un popor disciplinat.

Ieri am înregistrat la TV următorul subtitlu înscris pe suite de imagini apocaliptice parcă: "Au luat-o românii razna"? Nu, nu era vorba de fenomene devastatoare ale naturii care insuflă frică și acel sentiment știut de "scapă cine poate", Erau pur și simplu situații obișnuite de viață în care românii se purtau monstruos din punct de vedere etic. Fie că era vorba de simpli cetățeni, de politicieni sau funcționari publici, chiar miniștri. Ei bine, prezentatoarea emisiunii TV se întreba cu mirare ce se întîmplă cu românii și încerca să afle de la invitați.

Replicile invitaților nu au fost prea strălucite - nu ne-au elucidat. Nu am aflat de ce românii nu sunt și ei ca japonezii, disciplinați, respectuoși, cu bun simț față de aproape. Totuși îmi revine mereu în minte emfaza cu care mulți afirmă sus și tare: Sîntem popor creștin. Mîndria de creștini este pentru unii o comoară națională deși nu se împacă deloc cu "să moară și capra vecinului"!

Cred că ceea ce-i pune pe români în derută este noua democrație, sau ceea ce se crede că este democrația după '89. O democrație care se pupă la noi cu ideea că în sfîrșit poate face oricine orice vrea. Pe de o parte, democrația justifică furtul și impostura celor de jos, pe de altă parte, măsurile abuzive, care sfidează adeseori legea, ale liderilor. Într-un cuvînt, o brambureală fără precedent.

Românii sînt derutați de ceea ce li se cere și pentru că nu li se potrivește. Nimeni nu ține cont de faptul evident că democrația, cu tot ce inspiră ea, e contrară eticii creștin-ortodoxe. Chiar și cu o biserică în schimbare, care alege căi noi de exprimare, democrația rămîne un fenomen de neînțeles. Așadar, nu ne rămîne decît să pendulăm între libertatea fără limite și brutalitate. Fenomen ce evocă fără îndoială deruta, neputința de autodefinire într-un cadru permanent afectat de schimbare.

La întrebarea: "au luat-o românii razna" ar trebui răspuns cu un "da" hotărît. Cînd faci experimente sociale fără să explici măcar de ce, cum, și cu ce scop, nu te poți aștepta la reacții de bun simț. Ori asta facem de ceva ani buni: desființăm limite și impunem altele fără nicio rațiune!

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa