Psihanaliza > Editorial

 Despre derută și a te da mare

- De cînd merg cu mașina personală la serviciu - îmi spune S. - mi-am schimbat părerea despre ce e miracolul. Este un miracol să găsești parcare sau să nu ai un eveniment neplăcut în trafic (chestia se întîmplă în București N. Red.).

- E clar că pe timpuri de haos miracolul este ordinea. Și viceversa, cînd e ordine, haosul stîrnește mirarea - comentez eu.

Oare e mai simplu să nu ai mașina ta, să mergi pe jos sau cu metroul? E mai simplu să trăiești... simplu? Ne simțim ispitiți mulți din noi să zicem un "da" cu toată gura. E mult mai simplu să nu ai pretenții, să fii modest, să te mulțumești cu puțin...

Asta gîndim unii pentru că avem experiența simplului (ca să o comparăm cu opusul, opulența). Dar nu toți au experiența asta și totuși cred în simplitate, în modestie, măsură etc. Nu e greu de găsit originea acestor gînduri în cultura creștină. Dacă mergi la Biserică nu poți să nu auzi o predică în care să se strecoare și sfaturi de genul "las-o mai moale"! Desigur, rostite cu un ton de apostrofare și formulate altfel, mai decent.

Și totuși să o lași mai moale? E chiar atît de bine să trăiești simplu, fără pretenții etc.? Ar fi dacă "simplu" nu ar însemna pentru cei mai mulți și... "neisprăvit". Adică, unul fără ambiții, fără bani, fără apartament, fără mașină și concedii afară apare desigur un neisprăvit în ochii celorlalți. La noi, a avea este egal a fi cineva. Iar a fi cineva este egal deștept!

Toți vrem să fim deștepți, să fim admirați, să stîrnim exclamații de uimire (în bine). Toți vrem să fim mai sus, și mai sus, în ierarhia socială. Și acesta este un semn de declin, de haos. Dacă vrei să ai lucruri pentru că sunt utile - cum e mașina personală atunci cînd nu se poate fără - e totul în regulă. Dar cînd nu e musai să ai mașină super și chiar o ții lîngă stația de metrou la dus, și o iei la întors spre casă, atunci e de reflectat. Nevoia de a fi (mai) mare este semn de derută...

Deruta se tratează, ce-i drept, cu psihanaliză dar - hai să o zicem și pe asta - a merge la psihanalist nu adaugă nimic la grămada de lucruri adunate pentru a te da mare. Și atunci, ce dacă e derută? "Parcă ce, numai eu sunt în derută?" Îți spui așa, dacă îți spui în vreun fel. Și te liniștești.

Și ca să termin cu mașina și cu predica usturătoare a preotului - nu trebuie să ne mire dacă preotul, unul mai tinerel, parchează un scump VW în curtea bisericii și dă fuga în altar să ne facă cu ou și cu oțet. Întrebarea e dacă el a cumpărat limuzina pentru necesități sau ca să se dea mare! Și el!

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa