Psihanaliza > Editorial

 Are psihanaliza viitor?

Are psihanaliza viitor, ne întreabă cineva dornic să se formeze ca viitor psihanalist? Este o întrebare la care nu pot răspunde cu un "da" sau "nu". Ea implică multe nuanțări și condiționări.

Ce e sigur e că psihanaliza are trecut. A avut și o perioadă de glorie prin anii 50. De asemenea este i mportant de știut că cunoașterea psihanalitică, descoperirile ei revoluționare privind inconștientul și refulatul, stadiile de dezvoltare a libidoului etc. au trecut proba timpului și au fost îmbrățișate și de alte metode, și chiar de psihiatrie. Psihanaliza este prezentă și în rîndurile oamenilor credincioși sau ale slujitorilor bisericii (exemplul pastorului Phister, un apropiat al lui Freud, a dat roade).

Ce putem spune de psihanaliză ca tratament? Pentru lumea de azi, grăbită și insuficient maturizată, pentru etica modernă care nu mai arată foarte multă pudoare, tratamentul psihanalitic poate părea cam greoi, încet și incert. Sunt o mulțime de metode azi - zeci! - care pretind că fac treabă bună în cîteva ședințe. Sînt metode bazate pe sugestie sau hipnoză (depășite de psihanaliză, ca inadecvate) care revin azi în forță. Sunt metode care împletesc psihologia occidentală cu yoga sau tehnici orientale de calmare și meditație...

De fapt, întrebarea ar trebui pusă astfel: are tratamentul prin psihanaliză viitor în România? În România nu am asistat la o dezvoltare a psihanalizei ca în Ungaria sau Rusia. Ea a rămas o ciudățenie chiar și în mediile intelectuale, atunci cînd nu a fost atacată virulent. În perioada ceaușistă nu a fost foarte dragă regimului. Nu se știe, la nivel public, mai nimic despre psihanaliză. După 89 s- au publicat ceva cărți, dar s-a mers direct la noi apariții fără a se insista suficient pe cărțile de bază - așa că putem intui existența unui public atras mai ales de aspectul livresc. Că este așa o dovedește și accentul pus de unii pe "vocabular" - mai ales - și deloc pe practică.

Psihanaliza practicată la cabinet în forma ei clasică pare să nu succite un interes real (dacă exceptăm persoanele care vor să se formeze - puține la număr).

Aș conchide că viitorul practicii - din posturile de analist și analizat - este incert la noi. Fără trecut, fără prezent, este puțin probabil să existe un viitor. Să nu mai vorbim despre insuficienta formare în mediile noastre derutate de politica Asociației internaționale și de impactul noilor veniți în plan terapeutic.

--
Articol de Jean Chiriac.

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa