Psihanaliza > Editorial

 Cu autismul la psiholog

Nu, nu am citit cartea Cu autismul la psiholog. Dar cum aş fi putut să o citesc? Ai citi o carte care te învaţă să faci marmeladă din asfalt? Nu. De ce? Pentru că oricine ştie ca asfaltul şi marmelada au compoziţii care nu permit asocieri.

La fel şi autismul la psiholog este o expresie care nu se verifică în realitate. Deşi nu sunt un admirator al psihiatriei trebuie să recunosc că sunt maladii mintale - cum e autismul - care nu pot fi tratate decît psihiatric. În psihanaliză este notorie ideea că acolo unde ne există transfer nu poate exista vindecare. De aceea e greu să lucrezi psihanalitic cu copiii, şi imposibil cu copiii autici.

Sunt convins că vor fi voci care să infirme ce spun eu aici, care să ne asigure "cu toată răspunderea" că lucrurile stau invers, că autismul poate fi tratat psihologic, prin psiholog. Lăsînd la o parte faptul, evident, că psihologul poate cu atît mai puţin cu cît nu are pregătirea (şi ştiinţa (1)) psihanalistului. Iar din puţin şi imposibil - dacă le adunăm - ce rezultă?

Trebuie să recunosc că nu numai psihologii sar calul cînd se amestecă în treburi pentru care nu au competenţe - şi psihanaliştii (pe puncte, ca la noi) o fac adeseori. Şi ei cred că pot orice deşi nu au tratat niciodată nimic. Nici măcar nu-şi imaginează că şedinţa de psihanaliză nu e o simplă întîlnire de taifas - ca în serialul ratat de care am scris deja pe blog - în care dăm peste complexul lui Oedip pentru că e musai să dăm peste el. E sigur că şi psihanaliştii bat cîmpii pentru că formarea lor este o simplă diplomă de masterat (apropo, Freud şi-o fi dat masteratul în psihanaliza că de doctorat nu poate fi vorba?). Ei cred că pot orice pentru că de fapt nu pot nimic. Totuşi, este şi mai puţin probabil ca un psiholog fără experienţă psihanalitică să trateze autismul, adică să depăşească prima fază de transfer pozitiv cînd, ca şi cu fenomenul placebo, simptomele par să dispară pentru o vreme.(2)

Iată de ce nu voi citi cartea cu pricina deşi sunt invitat să o fac printr-un email pe care nu l-am solicitat. Cartea asta nu poate exista, nu are raţiune să existe decît poate pe planul creaţiei de tip SF.

PS Îmi cer scuze că nu citez autorul cărţii şi editura - nu o fac pentru că nici curiozitatea, fie ea simplă, nu justifică frunzărirea unei asemenea cărţi.

Note:
1. Există mulţi care cred că numai şi ştiinţa psihanalistului poate face minuni. Azi se ştie că majoritatea dacă nu toate şcolile de tratament psihologic asimilează cunoştinţele psihanalizei. Din nefericire, trebuie să o spun, nu este sufcient. Dacă nu verifici pe tine, concret, adevărurile psihanaizei rămîi ca practician la fel de străin ca şi un, să zicem, inginer agronom.
2. La copiii autici nu există transfer decît empatic, dacă pot spune astfel. Poţi influenţa comportamentul unui copil petrecînd mii de ore împreună cu el. Problema este însă dacă poţi miza şi pe o vindecare de durată.

--
Articol de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa