Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

 Psihanaliza și parvenitismul

Niciodată nu m-a atras să călătoresc în afara țării. Nu am mers în excursii sau vacanțe nici pînă-n Bulgaria. Și nu simt nici azi nevoia. Am locuri minunate în România pe care visez să le vizitez zilnic. Nu o fac din patriotism, ci din bun simț. Poate mi-ar place să merg la Meteore, totuși - pentru că este ceva ieșit din comun acolo - dar nu am destulă motivație să plec. Admit că oamenii sunt curioși și vor să vadă cum e pe afară. Dar mai știu totuși că a merge afară în vacanțe este și un indicator de parvenire socială, ca și marca mașinii, salariul sau slujba, telefonul mobil etc. Românii sunt la capitolul parvenitism pe locul 1. Am explicat de ce cu alte prilejuri...

Dar lucrul acesta, cu mersul pe alte meleaguri, se petrece și în alte domenii. Uite, de pildă, în psihoterapie. Psihanaliza este fără îndoială metoda metodelor. În ciuda criticilor ea rămîne de neînlocuit. Nici așa zisele noi metode, nici neuroștiințele sau medicamentele de ultimă generație nu-i fură psihanalizei coroana. Și totuși, la noi, ea este foarte puțin frecventată (sic). De ce? Din același motiv ca mai sus: pentru că suntem atrași de alte orizonturi, mai la modă. În fond, pentru că ne temem să nu părem demodați și vrem neapărat să fim pe val. Motivul este același: parvenitismul.

Dacă mergînd pe afară arăt că am cu ce (mă refer la finanțe, evident), frecventînd alte curente, mai noi, demonstrez simbolic că sunt în actualitate, ceea ce este un alt fel de a demonstra că am cu ce.

În acest caz însă mai e ceva: o lene suverană. Ca să intri în detaliile psihanalizei este o treabă anevoioasă. Nu știu dacă există la noi cineva care să stăpînească psihanaliza clinică în toată amploarea ei. A te informa în psihanaliză nu e suficient. Fapt total semnificativ, psihanaliza nu se învață din citit. Trebuie practicată. Din nou, dificultăți fără șir și mai ales mult, foarte mult timp alocat studiului. Nu același lucru se poate zice despre noile metode - chiar dacă unele admit deschis că se inspiră din psihanaliză. Am văzut cum se poate "forma" un individ în cîteva ore de ascultat pasiv un scurt discurs de prezentare încheiat cu o demonstrație superficială. Metodele moderne oferă întotdeauna iluzia că poți face totul pentru pacient doar mînuind cît eva concepte minore și angajînd dialoguri răsuflate!

Părăsim sau nu frecventăm psihanaliza, așadar, din parvenitism și lene. Parvenitismul este un dat național, se confundă cu românismul, iar lenea ține de timp, motivație și axarea pe divertisment.

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa