Psihanaliza > Editorial

 Săraci dar cinstiţi

Vara asta scandalurile "politice": au atins culmea. Injurii din toate taberele, critici absurde, multe nefondate şi chiar aberante, multă ură… T. Popescu compara întreaga scenă cu o întrecere de wrestling în care toţi îşi cară pumni, se tăvălesc şi se sugrumă, lovesc cu ce apucă, pentru ca în final să se ridice şi să plece liniştiţi, chiar mulţumiţi acasă. Adică o scenă neconvingătoare cu artişti improvizaţi care vor să pară apucaţi dar de fapt nu sînt. O scenă în care simularea deţine locul de frunte.

La antipozi e femeia care îi replică fiului ei cu asprime: lasă-mă dragă cu votarea asta, am problemele mele, de asta îmi arde acum? Adică o altă scenă, ceva ca un picnic duminical la care sînt invitaţi toţi, boborul. Se mizează, se fac pariuri, comentarii care ating cotele cele mai înalte ale prostiei. Totul, din nou, înscenat, prefabricat (mass-media îşi are rolul indiscutabil în cacofonia generală), simulat.

Trăim în România şi asta ne răpeşte tot timpul, ar spune Badea.

În realitate, lucrurile nu sînt chiar atît de insipide. Dacă nu am intrat în incapacitate de plată, dacă mai există "oameni ai muncii" care merg la serviciu zi de zi, dacă avem şi turism (concedii) şi evadări pe afară, dacă magazinele sînt încă aproape pline şi preţurile mai au unde să urce, înseamnă că e bine. Adică, cît se poate de bine în condiţiile date sau, mai precis, cu aceşti oameni în frunte.

Timpul trece inevitabil, măsurile alea teribile nu se vor lua pentru că nu sînt realiste, vor mai da însă drumul pe ici pe colo, şi continuăm aventura suprarealistă a existenţei noastre în România cu ajutorul FMI care ne stă în coastă cu o tranşă de împrumut gata-gata să fie slobozită în caz de necesitate. Noroc cu FMI şi, la ei, noroc cu România, care face posibilă circulaţia banilor, profitul din împrumut şi privatizări în pripă din care "oamenii deştepţi" de pretutindeni consolidează averi inimaginabile.

Numai noi rămînem săraci dar cinstiţi!

--
AROPA

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa