Psihanaliza > Editorial

Geniul uman şi tehnologia

Vocea comentează despre binefacerile civilizaţiei moderne care culminează cu crearea oraşelor şi tot ce înseamnă ele. Azi tot mai multă lume trăieşte în metropole gigantice, şi cîteva imagini vii ne arată furnicarul de oameni abia ghiciţi agitîndu-se printre zgîrie nori şi bulevarde ticsite de automobile. La drept vorbind imaginile nu sunt deloc ce-ar vrea să pară: evidenţe ale modului nostru de a trăi net superior! Nu ştiu cîţi se simt perfect în aglomeraţie, striviţi într-un spaţiu infim - eu unul nu.

Dar mai departe, şi în acelaşi documentar TV, vocea ne explică cum geniul uman a găsit soluţii pentru toate problemele. Urmează şi alte imagini care să ilustreze avantajele tehnologiei.

Aş fi înclinat să cred că aşa stau lucrurile, că tehnologia modernă este un bun cîştigat şi poate mai mult decît atît, o trambulină spre un viitor al confortului şi siguranţei fără limite! De ce nu cred totuşi în promisiunile tehnologiei? Pentru că tot la TV văd reportaje despre toxinele din fructele importate din cutare ţară, despre laptele infestate cu pesticide de la cutare fermă, despre accidente şi boli din ce în ce mai sofisticate care, odinioară, în urmă cu numai cîţiva zeci de ani, nu păreau nici măcar probabile. Şi trag concluzia că cu cît mai mult "geniul uman" găseşte soluţii, în aceeaşi măsură Natura vine cu alte provocări şi mai şi. Provocări la care mă tem că în curînd nu vom mai avea soluţii.

Meteoritul căzut recent într-o localitate din Rusia mă face să mă gîndesc la Biblie şi la Apocalipsă. Poate că asta încercă tehnologia să înlăture: ameninţarea extincţiei care ne urmăreşte din cele mai vechi timpuri, dacă ne gîndim la dovezile materiale ale unor colapsuri la scară planetară care au schimbat clima şi au eliminat animalele uriaşe.

Dar Apocalipsa - fie ea creştină sau de altă origine - este întotdeauna legată de o ordine. De fapt, de încălcarea unei ordini prestabilite. Ea nu este o apariţie absurdă, iraţională, o întîmplare naturală, un accident, ci o reacţie a Divinităţii - oricare ar fi numele ei - la încălcarea ordinii impuse de ea. Un soi de act de purificare şi îndreptare care are ca scop reintegrarea acelei ordini primordiale. Într-un cuvînt, Apocalipsa este legată de gradul de vinovăţiei al umanităţii care se abate de la o stare de lucruri impusă ca perfectă de o entitate extra-umană.

Şi mă întreb dacă nu cumva "geniul uman" (capacitatea lui de a găsi soluţii şi de a îndrepta ceea ce nu este conform concepţiei lui despre perfecţiune, tehnologia în fond) nu este de fapt factorul care contribuie substanţial la dereglare, la abaterea vinovată de la perfecţiunea primară?! Altfel cum aşa explica efectele nocive ale tehnologiei asupra întregului (asupra mediului şi asupra mea)? Cum aş putea explica, de pildă, faptul că mijloacele pe care le utilizez pentru a spori producţia agricolă mă ucid în final?

--
Articol de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa