Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Voalarea adevărului

Am auzit recent la TV o expresie care m-a mirat inițial apoi am înțeles de ce-ul. O prezentatoare comenta vremea și spunea la un moment dat: oare, cînd vom scăpa de ploile astea? Ideea era că vremea este tot timpul ploioasă, rece etc. În realitate România suferă și va suferi și mai mult de secetă. Cei interesați știu că e o secetă prelungită de ani care nu se sfîrșește cu 2-3 ploi. Deci întrebarea prezentatoarei TV ar fi trebuit să fie, ca să urmeze cursul logicii: oare, va mai ține mult (ploaia), ca să ne scoată din situația critică? Nu e greu de înțeles de ce nu asta a fost întrebarea: dintr-un soi de oportunism (*) care vrea să fie pe placul spectatorilor și crede că ei nu iubesc ploaia ci numai soarele și temperaturile fierbinți.

Dar același lucru îl găsim și la guvernanții noștri. Ei zic, la fel, lucruri care trebuie, în viziunea lor, să se concilieze cu plăcerile și opțiunile noastre. Dar nu au nimic comun cu realitatea. Aflu de pildă că scumpirile produselor alimentare sînt doar fluctuații care țin de interesele momentane ale producătorilor și retailer-ilor. Ba chiar că ele nu există, că sînt de fapt ieftiniri!!! Ce vreau eu să aud? Că totul intră în normal. Ce-mi spun ei? Că tocmai a intrat în normal.

Realitatea este total alta și o semnalizează la obiect același post TV: din nou scumpiri care vor fi urmate de altele.

E totuși o diferență. Dacă prezentatoarea TV vorbește aiurea este pentru că vrea să-mi fie pe plac negîndind că eu sînt iubitor de ploaie sau că e nevoie obiectiv de ploaie. Gestul ei este unul de simplă gazdă bună - ea vrea să mă țină lîngă ecran. Afirmațiile "specialiștilor", care maschează realitatea sînt însă de altă factură, pentru că nu mai au același caracter benign, ci maschează voit o realitate care-mi este ostilă. Iar această realitate, în speță scumpirile alimentelor, este fructul administrării lor. Cu alte cuvinte ei, guvernanții, ne duc cu preșul pentru a masca lipsa lor de performanță economică (și nu numai), ce ar trebui să se traducă în demitere și chiar cercetare penală.

În consecință, pot califica afirmația prezentatoarei ca o tîmpenie benignă. Pe cînd voalarea adevărului devine de-a dreptul infracțiune. Trebuie să facem această distincție ca să nu ne pierdem în explicații puerile.

* Tot oportunism este și atunci cînd ploile sunt asociate cu inundații. Chiar dacă acestea din urmă nu sunt de departe catastrofale, în viziunea unor televiziuni ele trebuie să fie prezentate așa pentru că telespectatorii iubesc imaginile de senzație.

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa