Psihanaliza > Editorial

Voalarea adevărului

Am auzit recent la TV o expresie care m-a mirat iniţial apoi am înţeles de ce-ul. O prezentatoare comenta vremea şi spunea la un moment dat: oare, cînd vom scăpa de ploile astea? Ideea era că vremea este tot timpul ploioasă, rece etc. În realitate România suferă şi va suferi şi mai mult de secetă. Cei interesaţi ştiu că e o secetă prelungită de ani care nu se sfîrşeşte cu 2-3 ploi. Deci întrebarea prezentatoarei TV ar fi trebuit să fie, ca să urmeze cursul logicii: oare, va mai ţine mult (ploaia), ca să ne scoată din situaţia critică? Nu e greu de înţeles de ce nu asta a fost întrebarea: dintr-un soi de oportunism (*) care vrea să fie pe placul spectatorilor şi crede că ei nu iubesc ploaia ci numai soarele şi temperaturile fierbinţi.

Dar acelaşi lucru îl găsim şi la guvernanţii noştri. Ei zic, la fel, lucruri care trebuie, în viziunea lor, să se concilieze cu plăcerile şi opţiunile noastre. Dar nu au nimic comun cu realitatea. Aflu de pildă că scumpirile produselor alimentare sînt doar fluctuaţii care ţin de interesele momentane ale producătorilor şi retailer-ilor. Ba chiar că ele nu există, că sînt de fapt ieftiniri!!! Ce vreau eu să aud? Că totul intră în normal. Ce-mi spun ei? Că tocmai a intrat în normal.

Realitatea este total alta şi o semnalizează la obiect acelaşi post TV: din nou scumpiri care vor fi urmate de altele.

E totuşi o diferenţă. Dacă prezentatoarea TV vorbeşte aiurea este pentru că vrea să-mi fie pe plac negîndind că eu sînt iubitor de ploaie sau că e nevoie obiectiv de ploaie. Gestul ei este unul de simplă gazdă bună - ea vrea să mă ţină lîngă ecran. Afirmaţiile "specialiştilor", care maschează realitatea sînt însă de altă factură, pentru că nu mai au acelaşi caracter benign, ci maschează voit o realitate care-mi este ostilă. Iar această realitate, în speţă scumpirile alimentelor, este fructul administrării lor. Cu alte cuvinte ei, guvernanţii, ne duc cu preşul pentru a masca lipsa lor de performanţă economică (şi nu numai), ce ar trebui să se traducă în demitere şi chiar cercetare penală.

În consecinţă, pot califica afirmaţia prezentatoarei ca o tîmpenie benignă. Pe cînd voalarea adevărului devine de-a dreptul infracţiune. Trebuie să facem această distincţie ca să nu ne pierdem în explicaţii puerile.

* Tot oportunism este şi atunci cînd ploile sunt asociate cu inundaţii. Chiar dacă acestea din urmă nu sunt de departe catastrofale, în viziunea unor televiziuni ele trebuie să fie prezentate aşa pentru că spectatorii iubesc imaginile de senzaţie.

--
Articol de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa