Psihanaliza > Editorial

Impresii de sărbătoare

De cîte ori îi întrebi, românii îţi spun simplu: e sărbătoarea cutare şi facem ce se face: uite micii, berea curge valuri, muzica etc. Aşa a fost pe 1 mai, de Florii şi de Paşte. Aşa va fi perpetuu. Nu ne aşteptăm la subtilităţi metafizice cînd e vorba de Înviere. Tot mici, tot, bere, tot muzici de petrecere date la maximum. Şi peste toate astea, cetele de voinici imberbi, cu capul ras, beţi turtă, care se iau de oricine are ghinionul să se afle prin preajmă. E nevoie mare de descărcare şi atunci nu strică o bătaie publică. La trezire, în faţa poliţiei şi cu perspectiva dosarului penal, bătăuşii declară franc că nu au ştiut ce fac, în fond erau beţi. Adică au circumstanţe. Şi înţelegem de ce: pentru că nu au făcut decît ce se face la petrecere: mici, bere, muzică... şi ceva mişcare.

Ştiu care e replica ta: hai că nu chiar toţi fac aşa. Nu? Aud întîmplător într-un grup de domni şi doamne cumsecade, ieşiţi la o mică plimbare prin parc: Ei dragă, am mîncat ca păcală. N-am auzit să se zică: Păi am meditat 24 de ore la semnificaţia Mînturii şi la Salvarea sufletului. Nicidecum. Am mîncat ca Păcală! Asta este o expresie consacrată de sărbători deşi la drept vorbind nu înţeleg de ce "ca Păcală?!" Era Păcală gurmand?

Cineva îmi atrage atenţia la un text scris de părintele Antonie în care e vorba de post - dar nu postul pe care îl ştim cu toţii şi care e ţinut ca să amplifice poftele noastre alimentare, ci un post interior, legat de o realizare spirituală. Citez: Noi avem nevoie de un post lăuntric pentru a ne înfrânge pe noi înşine şi pentru a deveni blînzi, smeriţi şi răbdători. (*)

Cam aşa se vede din perspective părinţilor ortodocşi. Dar nu aşa se şi întîmplă. Distinsele personaje care conduc Biserica ortodocsă ar fi inspirate dacă ar reveni pe pămînt şi, conştientizînd dezlănţuirea dionisiacă ce ţine loc de sărbătoare creştină la români, ar veni cu soluţii viabile în faţa declinului spiritual ireversibil. În caz contrar, creştinismul însuşi este condamnat la pieire.

Se sinchiseşte cineva?

--
* Război întru Cuvânt (http://www.razbointrucuvant.ro/2009/06/09/vladica-antonie-martu risitorul-despre-veacul-rabdarii-si-veacul-prigoanei/ ).

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa