Psihanaliza > Editorial

Despre umanitatea văzută ca maşină

Feng Shui este ştiinţa chinezească a aranjării mediului extern pentru a stimula creativitatea, starea de bine, sănătatea etc. E în mare vogă acum, dacă numeri cîte site-uri dedicate subiectului sînt pe Internet. Lumea pare atrasă de lucrurile astea pentru că vin din China şi, mai ales, se referă la exterior, la locuinţă, ambianţă, birou etc. Oamenii trăiesc azi foarte mult în afara lor şi foarte puţin se întreabă dacă dereglările care apar în viaţa lor au şi o cauză interioară, în viaţa psihică. Dar chiar şi viaţa psihică e străină omului modern. Ce-o fi asta, se întreabă el, oare nu poate fi reglată cu pilulele magice ale medicinei moderne? Ba da, îi răspund medicii şi reclamele din mass-media: totul se reglează cu mijloace exterioare.

În urmă cu circa un secol Freud demonstra că isteria (boală care nu a dispărut) nu este cauzată de influenţe ancestrale şi nu este o simulare a pacientului care refuză să trăiască demn, din cine ştie ce motive condamnabile. El aducea maladiei isterice o soluţie psihică - psihanaliza - cu metodele ei tot psihice: asociaţii libere, interpretarea viselor etc.

Astăzi se pare că lumea se reîntoarce la domnia materialităţii, la credinţa în ceea ce vezi şi pipăi, ca să folosesc o sintagma celebră în Biblie. Oamenii, chiar dacă merg la biserică - adică chipurile cred în Dumnezeu -, au o reprezentare materialistă a Creatorului, pe care îl văd ca un bătrînel aşezat într-un jilţ aurit într-un colţ de Cer. Ca să nu aibă dificultăţi de proiecţie vizuală ei sunt ajutaţi de icoanele şi efigiile, de miile de nimicuri care se vînd prin magazinele de "obiecte religioase". "Dacă e să ne luăm după aparenţe, zicea un cuno scător în materie de religiozitate, religia mînt urii a dispărut definitiv şi s-a revenit ireversibil la cea a spiritelor şi superstiţiei." Deci, tot materialitate...

Foarte puţini mai cred azi în vindecare prin cuvînt - psihanaliză - şi e logic să fie aşa. Materialitatea şi consumismul au transformat ideologiile, de fapt, aşa cum am sugerat, s-a revenit la o fază anterioară, s-a mers înapoi pentru a redescoperi iluzia exteriorităţii şi a mecanicii social/umane. Adică umanitatea văzută ca maşină şi tratată ca atare cu soluţii maşinale.

Dificil este pentru puţinii care rămîn psihici să se adapteze la "soluţiile inginereşti" în toate domeniile noastre de viaţă. Adică să accepte în locul analizei interioare a minţii un pumn de pilule care au "meritul" de a atenua impactul informaţional pentru a potoli reacţiile emoţionale viscerale. Nimeni nu pare să ştie că mergînd pe această cale, azi, ne îndreptăm spre o lume devastată de cerinţe brutale stimulate de realitatea exterioară care ne scapă de sub control...

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa