Psihanaliza > Editorial

Despre globalizare şi globalizat

Primesc regulat, de ani buni, spam de la o firmă M Pakistan, un soi de agenţie sau ceva pe acolo care îmi scrie despre terorismul din zonă şi în general despre lucruri care interesează persoanele născute acolo. Eu nu sunt pakistanez, nici nu voi fi, nu am prieteni acolo şi nici nu am de gînd să-mi fac. Într-un cuvînt, nu am nicio legătură cu Pakistanul şi nici nu vreau să am. Pe scurt nu mă interesează nimic despre Pakistan şi problemele pe care le are cu ţările sau grupările politice învecinate. Totuşi primesc şi voi primi pe veci spam de la M Pakistan.

Sigur că pot filtra acest spam - ceea ce şi fac. Totuşi nu asta e problema. Problema se numeşte globalizare. În virtutea acestui concept cheie lansat cu emfază de dl. Clinton trebuie să fiu neapărat în conexiune cu toată lumea şi mai ales implicat. Astfel se face că primesc spam din Pakistan şi poate, pe viitor, şi din alte ţări care au ceva de reclamat.

Globalizarea atrage automat ideea de a fi globalizat. Adică de a te conforma cerinţelor, faimoasa corectitudine politică, şi a accepta să fii invadat de problemele altuia, reale sau create artificial. Înseamnă să suporţi cuminte tirul informaţiilor care nu te interesează şi să ai o prezenţă dacă nu de prima mînă - prin scris, vorbit etc. - măcar statistică. Adică să iei parte benevol la ce se întîmplă pe la alţii.

Eu nu sînt globalizat şi nici globalizant. Adică nu-i bombardez pe alţii - în speţă pe pakistanezi - cu problemele mele, ale ţării mele, care sînt în acest moment insolubile. Nu-i bombardez nici măcar pe guvernanţii noştri cu problemele mele - create artificial de ei - care sunt şi ele insolubile. Ar trebui să-i globalizez şi eu pe alţii, să-mi manifest dreptul la globalizare, aşa cum o fac cu dreptul la vot. Ar trebui să-i forţez să-mi citească mesajele sau, dacă nu au chef să o facă, să ia măsuri ca să le blocheze, filtreze etc. adică să tragă din greu la spam.

Nu sînt globalizant pentru că nu cred în globalizare. Diferenţele specifice rămîn, iar ceea ce nu trece nu va trece; adică ce nu interesează va fi filtrat, selectat, aruncat la coş. Nul! La drept vorbind nici nu văd virtuţile globalizării. Ideea bizară de a impune culturilor incompatibile modul de viaţă american, cu toate minusurile lui evidente mi se pare, evident, inacceptabilă. Ştiu ce se află în spate. În fond , lumea noastră de azi e controlată ireversibil de marile organisme financiare - altfel spus, e dominată de ideea de consum şi profit . Globalizarea se poate reduce la necesitatea deschiderii pieţelor şi formării nevoilor de consum. Întrucît nu mă interesează consumul ca mod de viaţă, adică a trăi numai pentru a consuma - obiecte, hrană, informaţie etc. - nu am nimic de cîştigat din globalizare!

Totuşi alţii au şi acţionează tenace pentru a mă corupe şi pe mine. Vor continua să mă bombardeze cu spam iar eu voi continua să-i blochezi zilnic, alocînd timp preţios şi resurse sofisticate unei activităţi inconsistente...

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa