Psihanaliza > Editorial

Contradicţia din sondaje

Unu sondaj recent arată că românii sunt  încrezători în dezvoltarea economică a ţării, în direcţia în care merge România sau în politica românească. În general e un aer de optimism care se rarefiază numai cînd trebuie să răspundă la întrebarea dacă i-ar sfătui pe tineri să o apuce spre Occident: În acest moment optimismul dispare şi răspuns ul este da, un absolvent de facultate ar trebui să plece pentru a avea şanse!

Cum să împăcăm optimismul cu rezultatul la ultima întrebarea? Cred că întrebarea ar fi: pot fi ele împăcate?

Există o discrepanţă evidentă între simplul fapt de a-ţi exprima opinia despre ceva general şi de a judeca la rece prezentul. Există un plan al exaltării - ca atunci cînd declari în cor: sînt mîndru că sunt român - şi un plan al realităţii în care plăcerea nu mai are ce căuta. Două moduri de abordare şi două formule de răspuns. De ce aşa ceva?

Cred că la noi întotdeauna a exista această contradicţie. Am văzut-o şi atunci cînd întrebaţi dacă sunt ortodocşi românii au răspuns cu da deşi nu au nimic comun cu religia, cu viaţa religioasă mai exact. Sau cînd sînt întrebaţi dacă cred în Dumnezeu răspund la fel, cu da, deşi nu au habar de cum o entitate superioară, invizibilă le-ar putea afecta vieţile. Există deci răspunsuri previzibile la întrebări generale care nu implică un contact real şi direct cu materia lor.

Această înclinaţie de a răspunde corect la întrebări generale ţine cred de o jenă indusă parţial de mass-media. Mass-media are întotdeauna o orientare politică şi acum , cînd Iohannis a fost ales preşedinte, încearcă să inducă ideea unui viitor "luminos" deşi nu există nici un indiciu că va fi luminos la modul concret. Cu ochii pe televizoare românii răspund la întrebările generale aşa cum se dictează. Dar mai e şi o înclinaţie tradiţională de a menaja, de a nu spune direct, pe faţă, ceva ce ar putea deranja bunul simţ sau autoritatea. O autoritate există întotdeauna în inconştientul românilor cînd e vorba de subiectele generale ale lumii noastre socio-politice. Conjuncţia acestor două, presiunea mediatică şi toleranţa faţă de autoritate explică contradicţia dintre optimismul general al românilor şi pesimismul lor atunci cînd se vorbeşte de probleme concrete.

O societate modernă garantează dreptul la opinie, la cuvînt. Acest drept nu poate fi savurat de români în orice condiţii. Semn că democraţia poate fi o soluţie ideală pentru o societate sănătoasă, fără carenţe sociale. Ea rămîne însă ineficientă acolo unde tarele trecutului persistă!

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa