Psihanaliza > Editorial

De ce nervozitatea românului cînd plouă?

Am circulat adesea cu auto propriu cînd ploua. Am constatat că românii se schimbă semnificativ cînd plouă. Asta se simte perfect în trafic. Dar nu e vorba doar de aglomerare - de sporirea extraordinară a numărului de vehicule. Aici mă refer la schimbările de conduită.

Cînd plouă românii aflaţi în trafic devin isterici. Se transformă ca prin farmec. Ţipă unii la alţii, claxonează aiurea, se înjură sau se jicnesc. Te privesc holbaţi cu grimase de ura şi dispreţ - într-un cuvînt devin practic sociopaţi.

Ce să fie cu ploaia? Are ea această influenţă decadentă asupra firii omeneşti? Nicidecum.

Ploaia este doar un trăgaci care acţionează ca un stimulent asupra ceea ce doarme în inconştient sub aparenţa normalităţii şi bunului simţ.

Ce vreau să zic e că românii sunt extrem de stresaţi pe plan social. Duşi cu zăhărelul politic, ameninţaţi cu concedierea , plătiţi prost, furaţi, trataţi cu dispreţ de autorităţi - fie ele centrale sau locale - într-un cuvînt românii trebuie să îndure zilnic un tratament inuman. Reacţia lor este însă absentă. Alţii, grecii de exemplu, s-ar strînge cu s utele de mii în piaţa centrală, s-ar îmbrînci cu poliţia, ar incendia instituţiile publice, ar cere căderea guvernului etc. Este comportamentul natural în faţă unui tratament inuman. Românii, nu! Ei sunt civilizaţi, se tem poate, au un egoism mai accentuat - cine ştie - fapt e că nu se adună ca să protesteze cu mic cu mare.

Astfel nemulţumirile sunt înăbuşite şi cumva capitalizate într-un cont al stresului.

Dar cînd apare un stres banal de tipul ploii reacţia în lanţ nu se mai poate stopa. Românul paşnic şi indiferent devine brusc o fiară. Mulţi nu înţeleg de ce şi o pun pe seama educaţiei, mai precis a lipsei de educaţie. Explicaţia însă este alta, aşa cum am încercat să arăt aici.

E nevoie, desigur, de căi de evacuare a nemulţumirii, de control al stresului social. Şi e nevoie în primul rînd de un stat civilizat - şi includ în termenul "stat" tot ce ţine de politic, administrativ, central sau local, justiţie, poliţie etc.

--
P.S. Nu întîmplător aceste manifestări sunt mai evidente în traficul auto. Explicaţia e că traficul adaugă un plus de presiune psihică. Dar ceea ce se întîmplă în trafic poate fi constatat în orice persoană oriunde, oricînd, îndată ce un stimul suplimentar de stres îşi face simţită prezenţa (să ne gîndim, de exemplu, la brutalitatea conduitei la cozile de la alimente sau produse cu discont etc.).

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa